Asukkaille

Takaisin uutisiin

Kodin koneet toimivat ja kestävät pitkään hyvällä hoidolla

07.12.2011

Kodinkoneet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät pitkään ja toimivat moitteettomasti. Virheelliset käyttöolot ja -tavat sekä hoidon laiminlyöminen vaikuttavat laitteen suorituskykyyn, sähkönkulutukseen, käyttöturvallisuuteen ja kestävyyteen.

Koneiden käyttöohjeet kannattaa lukea ja säilyttää. Käytännöllinen tapa on koota kaikki asuntoon kuuluvien koneiden käyttöohjeet yhteen kansioon ja omien koneiden ohjeet toiseen kansioon. Näin ohjeet löytyvät helposti ja säilyvät tallessa eivätkä asuntoon kuuluvat ja omat ohjeet sekoitu toisiinsa eivätkä jää tai lähde muutossa väärään osoitteeseen.

Mikäli käyttöohje on puutteellinen tai kadonnut, voi uutta ohjetta tiedustella laitemerkkiä edustavan myymälän kautta tai suoraan valmistajalta tai maahantuojalta. Käyttöohjeet löytyvät usein laitetoimittajan www-sivuilta. Ennen yhteydenottoa kirjataan ylös malli-, tuote- ja sarjanumero, jotka löytyvät laitteen arvokilvestä. Näitä tietoja tarvitaan myös silloin, kun laitteelle tilataan huoltoa tai varaosia.

Asuntoon kuuluvan laitteen eli lieden, jääkaapin tai jää-pakastinkaapin sekä liesituulettimen vikailmoitukset tehdään Auroranlinnan vikailmoitusnumeroon 010 286 6245. Vikailmoituksen voi tehdä myös internetin kautta oman kohteen tiedoista. Löydät kotitalosi sivuston kohdasta Kohteemme. Valitse ensin alue, jolla kotitalosi on, ja sen jälkeen kotitalosi osoite. Valokuvan alla on kohta Vikailmoitukset ja sen alla linkki Vikailmoitukset netissä. Jos kotitalosi sivulta ei löydy vikailmoituslinkkiä, käytä puhelinta. Asukkaan omien kodinkoneiden huollot asukkaat tilaavat valtuutetuilta huoltoliikkeiltä omalla kustannuksellaan.

12-12-2011-9-9-13-konealkusivuIMG_0802Asukkaan on itse vaihdettava omalla kustannuksellaan mm. jääkaapin ja uunin sisällä oleva lamppu sekä liesituulettimen suodatin. Nämä työt eivätkä asukkaan toiminnasta tapahtuneet laitteiden rikkoontumiset tai laiteviat eivät ole vuokranantajan kustannusvastuulla.

Tähän on koottu hoito-ohjeita asuntoon kuuluville kodinkoneille sekä asunnoissa usein oleville kodinkoneille. Aineisto perustuu Työtehoseuran TTS Tutkimuksen tutkija Tarja Marjomaan toimittamaan materiaaliin, jota on täydennetty asuntoon kuuluvien laitteiden osalta Malkit Oy:stä saaduilla tiedoilla.

Aineistossa on ensin tietoa asuntoon kuuluvien laitteiden eli kylmäsäilytyslaitteiden, hellan ja uunin sekä liesituulettimen hoidosta ja sitten tietoa kodeissa yleisesti löytyvien laitteiden eli astianpesukoneen, pyykinpesukoneen, mikroaaltouunin, kahvinkeittimen pölynimurin ja silitysraudan kunnossapidosta.

Kylmäsäilytyslaitteiden hoito ja sulatus

Sähkölieden käyttö ja hoito