Asukkaille

Paloturvallisuus

Pelastustiet

Pelastustiet on aina pidettävä koko ajan vapaana hälytysajoneuvojen kulkea. Paloautojen ja ambulanssien on päästävä viivytyksettä ja esteettä sinne, mihin ne ovat matkalla.

Palo- ja häkävaroitin

Terve järki ja myös laki velvoittavat asukasta asentamaan kotiinsa riittävästi palovaroittimia ja pitämään ne toimintakunnossa. Määräysten mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohti. Eli jo 61 neliön asunnossa varoittimia pitää olla vähintään kaksi.

Palovaroittimen lisäksi kodin turvallisuutta on syytä lisätä häkävaroittimella. Hiilimonoksidi eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihmisen aistein havaita. Kun häkä on vain hiukan ilmaa kevyempää, täytyy häkävaroittimen sijoittamiseen kiinnittää tarkkaa huomiota. Häkä ei välttämättä nouse suoraan kattoon. Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta, mutta on hyödyllinen lisä kodin turvallisuuteen.

Ilman toimivaa paristoa palo- tai häkävaroittimesta ei ole mitään iloa. Varoittimet eivät myös ole ikuisesti toimivia, vaan ne suositellaan vaihdettavaksi vähintään kymmenen vuoden välein. Asukkaan velvollisuus on aina huolehtia, että asunnossa on toimivat varoittimet eli vaihtaa paristot tai varoitin tarvittaessa.

Jos asunnossa on kiinteät sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, asukkaan tulee seurata niiden toimintaa, sekä tehdä vikailmoitus heti, jos varoitin ei enää toimi.

Tutustu palovaroittimien asennukseen ja ylläpitoon sekä paloturvallisuuteen liittyvään videoon

Avotuli/kynttilät

Varovaisuus ja huolellisuus tulen käsittelyssä ovat tärkein tulipalojen estäjä. Siksi on aina valvottava avotulta eli huolehdittava, että kynttilät ovat palamattoman alustan päällä ja etteivät kynttilät jää palamaan yksin. Samoin on vahdittava, etteivät esimerkiksi kotieläimet tai pienet lapset pääse vahingossa kaatamaan kynttilöitä tai tuikkuja, eikä ikkunasta tuleva ilmavirta voi heilauttaa verhoa avotuleen.

Kaikenlainen avotulen teko parvekkeilla on kielletty. Parvekkeilla grillaaminen on sallittu vain sähkögrillillä. Terassilla ja asuntopihalla saa grillata kaasu- ja sähkögrillillä. Paloturvallisuutta on noudatettava aina niin parvekkeilla, asuntopihoilla, terasseilla kuin itse asunnoissakin, ja sekä laitettaessa ruokaa että muussa asumisessa.

Huoneistosaunan käyttö

Jos asunnossa on asuntokohtainen sauna, saunaa ei saa käyttää esimerkiksi pyykinkuivatus- tai varastotilana. Kiuasta ei saa koskaan laittaa päälle, jos kiukaan läheisyydessä on jotakin saunan kiinteään kalustukseen kuulumatonta kuten istuinalusia tai pyyhkeitä.

Pelastussuunnitelma

Kullekin kiinteistölle on laadittu oma pelastussuunnitelma, joka löytyy kohteen omalta kohdesivulta.