Asukkaille

Lämmitys

Taloissa, joissa on vesikeskuslämmitys, ammattilaiset ovat säätäneet termostaattiset patteriventtiilit pitämään huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Patterien pintalämpötila vaihtelee termostaatin ohjaamana haalean ja lämpimän välillä. Patterit ovat siis kuumana vain silloin, kun termostaatti ohjaa niitä lämmittämään huonetilaa.

Huoneen lämpötilaan voi vaikuttaa patterin termostaatilla kääntämällä sitä ennalta asetetuissa rajoissa joko enemmän auki tai kiinni. Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 °C:n tai nousee yli +23 °C:n eikä tilanne korjaannu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta tehtävä vikailmoitus. Asukas ei saa muuttaa patterisäätöventtiilien asetusarvoja.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla. Termostaatti katkaisee tällöin huoneen lämmityksen ja huone viilenee. Jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa ja tuuletusikkuna pidetään auki, termostaatti puolestaan lisää lämmitystä. Tällöin patteri kuumenee liikaa ja tekee huoneesta helposti liian kuuman. Lisäksi energiaa tuhlaantuu turhaan niin sanotusti harakoille.

Sopivin huonelämpötila on tutkimusten mukaan noin +20-21 °C. Parhaat yöunet saa vähän viileämmässä eli noin +19 °C lämpötilassa.

Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5-7 prosenttia.