Kylmäsäilytyslaitteiden hoito ja sulatus
Kylmälaitteen takana oleva lauhdutinritilä ja kompressori täytyy imuroida säännöllisesti, koska sähkölaitteisiin tunkeutunut pöly haittaa ilmankiertoa, lisää sähkönkulutusta ja heikentää suorituskykyä. Yleensä riittää imurointi kerran vuodessa. Pistotulppa irrotetaan pistorasiasta ennen laitteen siirtämistä pois paikoiltaan.
Irrota ensin varovasti ilmanvaihtosäleikkö, jos sellainen on laitteessa, ja imuroi kaapin alla oleva alue. Sitten laitetta siirretään irti seinästä ja imuroidaan sekä laitteen takana oleva alue että laitteen takapuoli. Elintarvikkeista tyhjennetty kylmälaite kannattaa siirtää nostamalla sitä varovasti etureunasta ylös ja vetämällä ulospäin takana olevien pyörien varassa. Näin kaapin etureunan jalat eivät naarmuta lattiaa. Samalla tarkistetaan kompressorin päällä olevan haihdutusastian kunto ja että sulavesiputken pää on haihdutusastiassa. Lisäksi pyyhitään laitteen ulko- ja sisäpinnat sekä tiivisteet. Sisäpinnat kannattaa puhdistaa, kun laite on siirretty takaisin paikalleen
Kuvateksti: Jää-pakastinkaappi toimii hyvin ja käyttää vähän energiaa, kun sitä hoidetaan ohjeiden mukaisesti. Puhdistus sisäpuolelta varmistaa, ettei säilytettävän ruoan seassa ole mitään epämiellyttäviä eliöstöjä.
Jääkaapin puhdistus sisältä
Jääkaapin huurteenpoistosta ei tarvitse huolehtia, jos laitteessa ei ole pakastelokeroa tai pakastinosaa. Huurre sulaa höyrystimestä automaattisesti kompressorin lepojaksojen aikana. Sulavesi valuu vedenpoistokourun kautta poistoputkeen ja edelleen kompressorin päällä olevaan haihdutusastiaan. Jääkaapissa mahdollisesti olevan antibakteriapinnoitteen tarkoitus on estää bakteerien lisääntyminen seinäpinnoilla. Tästä huolimatta pinnat on hyvä puhdistaa silloin tällöin. Puhdistustiheyteen vaikuttavat käyttäjä ja laitteen käyttöaste.
Puhdistamisen ”huoneentaulu” on:
– varaa työvälineet: pesuvati- ja liina, kuivauspyyhe, pesuaine. Älä käytä hankaavia pesimiä tai hankausaineita. Puhdistusaineeksi sopii käsiastianpesuaine.
– aloita työ, kun huurre on sulanut höyrystimestä. Irrota pistotulppa pistorasiasta ja tyhjennä kaappi. Laita tavarat kylmälaukkuihin tai sanomalehtipaperilla vuorattuihin pahvilaatikoihin, että ne pysyvät kylminä. Suojaa kaapin edusta pyyhkeillä.
– irrota, pese, huuhtele ja kuivaa hyllyt, vihanneslaatikot ja muut irrotettavat osat. Jotkut osat kestävät konepesun. Varmista asia käyttöohjeesta.
– puhdista ja kuivaa sisä- ja ulkopinnat, ovi ja tiivisteet. Älä käytä tiivisteisiin vahvoja pesuaineita, vesi riittää. Älä roiski pesuvettä ohjaustauluun tai valaisimeen. Sulavesikanava, jota pitkin vesi valuu sulavesiaukkoon ja jääkaapin takapuolelle, puhdistetaan esimerkiksi pumpulipuikolla.
– tarkista ettei sulavesiaukossa ole tukoksia. Jääkaapin pohjalle valunut vesi voi olla merkki siitä, että tyhjennysputki on tukossa. Sulamisveden on päästävä esteettä valumaan putkea pitkin kompressorin päällä olevaan haihdutusastiaan. Tukoksen avaamiseen voi käyttää puhdistusvaijeria, jonka voi ostaa huoltoliikkeestä, tai esimerkiksi muovista puikkoa ILMAN TERÄVÄÄ PÄÄTÄ, ettei putki rikkoonnu.
– laita hyllyt ja muut irtonaiset osat paikoilleen ja anna laitteen olla ovi auki kunnes laite on sisältä kokonaan kuiva. Kytke sitten virta ja järjestele tavarat takaisin kaappiin.
Jos jääkaapissa on tunkkainen haju, sen poistoon voi kokeilla väkiviinaetikkaa tai ruokasoodaa (3 rkl/litra vettä) tai apteekista myytävää kloramiinia (2g/litra vettä). Sisäpinnat pyyhitään liuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Ruokasoodan voi laittaa astiaan myös sellaisenaan ja jättää jääkaapin sisään hajuja keräämään. Mikäli kylmälaite jätetään esimerkiksi talveksi mökille, voi jääkaappiin laittaa astiassa noin 1 dl suolaa. Suola kerää kosteutta ja ehkäisee homeen pesiytymistä jääkaappiin.
Myynnissä on myös erilaisia hajusteita ja suodattimia. Hajusteet peittävät alleen muut tuoksut. Suodattimien luvataan hidastavan vihannesten ja hedelmien kypsymistä imemällä itseensä etyleenikaasua, jota vihanneksista ja hedelmistä erittyy luonnostaan.
Pakastimen ja pakastelokeron sulatus ja puhdistus
Usein toistuva sulatus on työlästä ja lisää sähkönkulutusta. Siksi sulatukseen kannattaa ryhtyä vasta, kun pakastin on kauttaaltaan huurrekerroksen peittämä. Sulatus pitää tehdä ehdottomasti viimeistään, kun huurrekerros on 10 millimetrin eli yhden senttimetrin paksuinen. Paikka paikoin kertyneen huurteen voi poistaa hyvin varoen puu-, muovi- tai huurrelastalla.
Ritilöiden tai pakastelokeron huurteen poistossa ei saa käyttää teräviä esineitä, ettei kylmäputkisto eikä pinnoite vaurioidu. Jos huurretta muodostuu runsaasti lähelle ovea tai kansitasoa eikä ovea avata jatkuvasti, voi vikaa olla tiivisteessä ja asiasta kannattaa tehdä vikailmoitus.
Pakastimen sulatus kannattaa ajoittaa kylmään vuodenaikaan, jolloin pakasteet voi laittaa kylmiin ulkotiloihin sulatuksen ajaksi. Sulatuksessa on hyvä muistaa seuraavaa:
– laita pakastin pakastuskytkennälle vuorokautta ennen sulatusta, jotta pakasteet kylmenevät maksimikylmyyteen.
– irrota sulatuksen ajaksi pistotulppa pistorasiasta. Nosta korit tavaroineen pois laitteesta ja peitä huovalla tai sanomalehtipaperilla. Hyllyillä olevat pakasteet voit laittaa sanomalehtipaperilla vuorattuihin pahvilaatikoihin. Talvella korit ja pahvilaatikot voi viedä parvekkeelle tai muuhun suojaisaan ulkotilaan. Tyhjennyksen yhteydessä kannattaa tehdä inventaario pakasteista ja lajitella ne omiksi ryhmikseen.
– laita pakastimeen kuumalla vedellä täytettyjä astioita ja sulje ovi tai kansi. Kun huurrekerros pehmenee, voit kerätä jäälevyjä pois ennen kuin ne ehtivät sulaa vedeksi. Sulamisvesi kertyy pakastimen pohjalle ja valuu pois pohjalla olevan kourun tai reiän kautta. Laita kourun suulle astia ja sen alle hyvin kosteutta imevä pyyhe.
– pyyhi, huuhdo ja kuivaa pakastimen pinnat pehmeällä pyyhkeellä ja anna laitteen pintojen kuivua ennen uudelleen käynnistämistä.
– laita pakasteet pakastimeen, käynnistä laite ja valitse pakastuskytkentä. Automaattinen pakastustoiminto kytkeytyy pois itsestään, kun valittu säilytyslämpötila on saavutettu. Muussa tapauksessa muista kytkeä pakastustoiminto pois päältä, kun pakastimen lämpötila on -18 astetta. Jos pakasteet ovat kylmässä paikassa, ne voi laittaa pakastimeen vasta sen jäähdyttyä.
Pakastimen käyttöhäiriöt voivat johtuat laiteviasta, käyttövirheestä tai sähkökatkoksesta, joka pitkään kestäessään sulattaa pakasteet. Sulaneet elintarvikkeet pilaantuvat nopeasti ja sulamisvesi voi vaurioittaa lattiapintoja. Pahimmassa tapauksessa laite voi syttyä palamaan.
Toimi häiriötilanteessa näin:
– selvitä onko kyseessä laitevika vai sähkökatkos. Varmista, että laite on päällä, pistotulppa on pistorasiassa ja että pistorasia ja sulake ovat ehjät. Tarkista pakasteiden kunto.
– vältä avaamasta laitteen ovea tai kantta.
– älä huolestu, jos sähkökatkos kestää vain muutamia tunteja. Täysi pakastin pysyy kylmänä vajaata pitempään. Yleensä täynnä oleva säiliöpakastin pysyy riittävän kylmänä yli vuorokauden.
– mikäli mahdollista, alenna ympäristön lämpötilaa esimerkiksi pienentämällä tilan lämmitystä tai avaamalla ikkuna. Pakastin sulaa hitaasti viileässä ympäristössä.
– peitä pakastin huovilla tai matoilla. OTA PEITTEET POIS HETI, kun laite käynnistyy uudelleen. Säiliöpakastimen peittäminen hidastaa pakasteiden lämpenemistä 4-5 tuntia.
– tilaa huolto, jos laite on rikki. Pakastimen arvokilvessä on laitteen malli, tuote- ja sarjanumero, joita tarvitset huoltoa tilatessasi. Asuntoon kuuluvan pakastimen viasta ilmoitetaan Auroranlinnan 24 h vikailmoituspalveluun puh. 010 286 6245. Siirrä pakasteet mahdollisuuksien mukaan toisiin pakastimiin, jos sähkökatkos tai huollon tulo kestää. Tuttavien pakastimista voi löytyä tilaa. Talvipakkasella voit siirtää pakasteet ulos.
– käytä sulaneet, mutta vielä kylmät elintarvikkeet kuten sulatetut pakasteet yleensä. Raaka kala ja liha kypsennetään aina ennen uudelleen pakastamista. Jääkylmät marjat, vihannekset ja leivonnaiset voit pakastaa uudelleen, mutta käytä ne pois mahdollisimman pian. Merkitse pakkaukseen, että tuote on välillä sulanut, sillä uudelleenpakastaminen heikentää laatua. Marjoista voit tehdä kiisseliä tai mehua ja vihanneksista vaikka kasvispiirakkaa.
– sulaneet, lämmenneet pakasteet ovat käyttökelvottomia ja terveydelle vaarallisia. Heitä ne pois.
Tarkista nämä, jos kylmälaite ei toimi:
Laite ei käynnisty
– onko virtakytkin päällä
– onko lämpötilanvalitsin nolla-asennossa
– onko sulake palanut
– onko pistotulppa pistorasiassa, pistorasia ehjä (takista pienkoneella), sähkökatkos
Jos kompressori yrittää käynnistyä tuloksetta, sammuta kaappi 20 minuutiksi ja kokeile käynnistystä uudelleen.
Laite ei kylmene riittävästi
– säädä lämpötilaa kylmemmäksi lämpötilanvalitsimesta
– onko ovi kunnolla kiinni, ovatko tiivisteet ehjät
– onko laitteen ympärillä riittävästi ilmankiertotilaa
– onko käyttöympäristö poikkeuksellisen lämmin
– onko laitteeseen laitettu kerrallaan suuri määrä lämpimiä elintarvikkeita
– onko pakastimen pakastuskyky ylitetty tai laitettu lämmintä ruokaa pakastimeen
– onko laite ahdettu liian täyteen, jolloin kylmä ilma ei pääse kunnolla kiertämään laitteen sisällä
Laite on liian kylmä, kompressori käy taukoamatta
– säädä lämpötilaa lämpimämmäksi lämpötilanvalitsimesta
– onko pakastuskytkin päällä
– onko ovi kunnolla kiinni, ovatko tiivisteet ehjät
– onko laitteen ympärillä riittävästi ilmankiertotilaa
– onko käyttöympäristö poikkeuksellisen lämmin
Muodostuu paljon huurretta ja jäätä
– onko ovi kunnolla kiinni, ovatko tiivisteet ehjät ja puhtaat
– onko ovia avattu tiheästi
– onko elintarvikkeita pantu laitteeseen lämpiminä tai peittämättöminä
– onko pakastimen sulatusnokka jäänyt käyttöasentoon
Lattialle valuu vettä
– onko sulavesikourun aukko jääkaapin takaseinässä tukossa (puhdista puhdistusvaijerilla, piippurassilla tms.)
– onko sulavesiputki tukossa tai sen pää lipsahtanut pois kompressorin yläpuolella olevasta haihdutusastiasta.