Asukkaille

Takaisin uutisiin

Sähkölieden käyttö ja hoito

07.12.2011

Valurautalevyt puhdistetaan heti niiden likaannuttua, koska lika ja karsta ruostuttavat levyjä ja hidastavat lämmön siirtymistä keittoastiaan. Ensisijaisesti käytetään pehmeää siivousvälinettä, mutta pinttyneen levyn puhdistukseen voi käyttää saippuoitua teräsvillaa tai messinkiharjaa. Valurautalevyn pinnalle tulleet ruostetäplät saa pois hankaamalla pintaa etikka-suolaseoksella tai sitruunanpuolikkaalla, jonka leikkauspinta on kastettu suolaan. Puhdistetut levyt kuivatetaan kytkemällä ne päälle hetkeksi.

Keittolevyjen metalliset suojarenkaat voi kiillottaa ja puhdistaa ruostumattoman teräksen puhdistukseen tarkoitetulla aineella. Suojarenkaiden puhdistamista kannattaa kokeilla myös sokeripalalla hankaamalla. Emalipinta puhdistetaan pesuaineliuokseen kostutetulla pehmeällä pyyhkeellä. Lieden pintaa ei saa hangata teräsvillalla tms. naarmuttavalla esineellä, ettei pinnoite rikkoonnu tai jopa kulu pois. Emalin ja luukun lasipintojen naarmuuntumisen takia lika vain tarttuu entistä lujemmin kiinni.

Älä säilytä mitään keittolevyjen päällä eikä uunissa.

Lieden muu ulkopinta pysyy siistinä seuraavilla toimilla:

– lattialiedessä on alla pyörät, joiden avulla voit siirtää liettä, kun haluat puhdistaa alustan ja ulkovaipan. Lieden siirto tapahtuu avaamalla luukku ja nostamalla lieden etureunaa uunin yläosasta. Liettä siirrettäessä kaapeli ei saa joutua kireälle eikä puristukseen. Liettä ei saa koskaan vetää uuniluukun kahvasta, se voi irrota vedettäessä. Ennen puhdistusta on turvallisuuden takaamiseksi kytkettävä virta pois irrottamalla lieden sulakkeet sähkötaulusta.

– pyyhi lieden ulkovaippa pehmeällä siivouspyyhkeellä tai pese tarvittaessa pehmeällä harjalla ja heikosti emäksisellä pesuliuoksella.

– lieden seinämät ja uunipeltilaatikko on syytä pyyhkiä säännöllisesti ja niin lieden alusta kuin lieden tausta- ja sivuseinämät on syytä imuroida ja pyyhkiä nihkeällä säännöllisesti, ettei niihin kerry ja pinty ruoanlaiton yhteydessä helposti roiskuvia tai tippuvia ruoka-aineita.

– liettä ei saa puhdistaa höyrypesurilla.
Uunin likaantumisen ennaltaehkäisy

Nämä asiat esimerkiksi vähentävät uunin puhdistamistarvetta:

– käytä tilavaa uunivuokaa ja jätä kiehumisvaraa 3-4 cm. Peitä astia kannella tai foliolla jo ennen uuniin laittamista tai viimeistään, kun ruoan pinta on saanut väriä. Astian voi laittaa ritilän sijasta myös uunipannulle.

– valitse sopiva lämpötila ja kannatinkorkeus. Liian korkeassa lämpötilassa ruoka kiehuu voimakkaasti ja roiskuu uunitilaan, mutta kypsyminen ei silti nopeudu.

– laita uunipannu uunin alimmalle kannattimelle, kun paistat esimerkiksi kinkkua ritilän päällä. Älä suojaa uunin pohjaa alumiinifoliolla, sillä se estää lämmön siirtymisen ja voi turmella uunin emalipinnan.

– leivinpeltien ja uunipannun likaantumisen voit estää, kun käytät paistopusseja, -kelmuja tai leivinpaperia.
Uunin puhdistus

Uuni pysyy puhtaana, kun se puhdistetaan kostealla pyyhkeellä käytön jälkeen. Luukun sisälasi kuivataan samassa yhteydessä, jottei siihen muodostu ruskeaa kalvoa. Samaten uunipellit pitäisi puhdistaa aina heti käytön jälkeen.

Perusteellinen puhdistus on tarpeen silloin, kun uuni käryää käytössä. Uunin sisäpinnat ovat sileää emalia tai ne voivat olla erikoiskäsitelty helposti puhdistuviksi. Käyttöohjeen neuvoja puhdistuksesta kannattaa noudattaa. Perusohje on, että uunin ja peltien puhdistukseen ei käytetä hankaavia pesimiä eikä aineita.

Uunin puhdistusohje:

– varaa työvälineet: pesuvati- ja liina, pehmeä harja, pesuaine, teräskaavin, (kumihansikkaat). Puhdistusaineeksi sopii mäntynestesaippua. Voit käyttää myös uuninpuhdistusaineita, mutta käytä silloin kumihansikkaita ja noudata käyttöohjeita.

– levitä uunin pohjalle, seinämiin, luukkuun ja kattoon laimennettua mäntynestesaippualiuosta. Lian irtoaminen tehostuu, kun kuumennat uunin 50 – 70 asteeseen, jolloin suopa alkaa kuplia. Voit antaa aineen vaikuttaa uunissa muutamia tunteja. Harjaa lika pois pinnoilta pehmeällä harjalla.  Luukun lasin puhdistamiseen voit käyttää metalli- tai maalarinkaavinta. Useissa uuneissa luukun ja sen lasit voi irrottaa puhdistusta varten.

– irrotettavat pellinkannattimet voit pestä karhunkieltä tarvittaessa apuna käyttäen tai astianpesukoneessa, jos käyttöohje sen sallii. Pellit ja uunipannut pestään astianpesuaineliuoksella, huuhdellaan ja kuivataan.

– huuhtele uuni. Mäntysaippualiuos vaatii useita huuhtelukertoja. Kuivaa pinnat.

Uunin sisävaippa voi olla katalyyttisiä aineita sisältävää erikoisemalia. Katalyyttinen emali hapettaa rasvalikaa yli 225 asteen lämpötilassa, eli rasvalika hiiltyy uunin normaalin käytön aikana. Sekalika ja hiilihydraattipitoinen lika eivät käytännössä hapetu, joten niiden puhdistaminen karhealta pinnalta on työlästä. Katalyyttista emalia käytetään lähinnä uunitilan katon ja seinämien pinnoituksessa. Erikoisemalipintaa ei saa puhdistaa hankaavilla aineilla vaan liottamalla ja harjaamalla pehmeällä sienellä tai harjalla. Puhdistusaineena voi käyttää mäntynestesaippuaa.

12-12-2011-9-33-41-liesiIMG_0789Jos Auroranlinnan asuntoon tarvitsee toimittaa uusi liesi, on se vuonna 2011 yleensä tätä mallia.