Asumisen ohjeita
Tällä sivulla
- Jälleenvuokraus ja majoituskäyttö
- Alivuokraus
- Asuinhuoneiston väliaikainen luovutus
- Kodin jätehuolto
- Korkea lämpötila asunnossa
- Kunnossapitotyöt asunnoissa
- Kylpyhuoneen hoito
- Parveke
- Tuholaistorjunta
- Lintujen ruokinta
- Varastot
- Tupakointi
- Häiritsevä tupakointi
Kiinteistön järjestyssääntöjen ja yleisesti kerros- ja rivitaloelämään kuuluvien ns. hyviin tapoihin kuuluvien yhteisten pelisääntöjen avulla pyritään varmistamaan, että kaikilla olisi hyvä elää kodissaan.
Kaikkien elämä on viihtyisämpää, jos asukkaat vaalivat oman kotiympäristönsä siisteyttä ja kuntoa.
Jälleenvuokraus ja majoituskäyttö
Auroranlinnan asunnot ovat tarkoitettu vain vakituiseen asumiskäyttöön. Asunnon vuokraaminen edelleen (jälleenvuokraus) jollekin toiselle henkilölle lyhyeksikin aikaa on ehdottomasti kielletty, ja se johtaa vuokrasopimuksen välittömään purkamiseen. Vuokrasopimuksen ehdot kieltävät yksiselitteisesti asunnon käytön ansaintatarkoituksiin esimerkiksi jälleenvuokraamalla sitä Airbnb-palvelun kautta.
Poikkeuksena pääsääntöön jälleenvuokrauksesta on vuokralaisen määräaikainen työhön, opiskeluun tai sairauteen liittyvä muutto toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille. Sen ajaksi voi saada vuokrata asunnon tilapäisesti toiselle ilmoitusmenettelyä noudattaen. Katso tarkemmin kohdasta asuinhuoneiston väliaikainen luovutus (asumislupa-anomus).
Jos Auroranlinna havaitsee, että asukas harjoittaa yhtiön asunnossa luvatonta majoitustoimintaa, Auroranlinna kantaa yhteiskuntavastuunsa ja ilmoittaa toiminnasta verottajalle ja Kelaan mahdollisten tukien uudelleenarviointia varten.
Alivuokraus
Päävuokralainen saa luovuttaa enintään puolet huoneistosta (puolet huoneiden lukumäärästä) toisen käytettäväksi asumiseen ilman vuokranantajan lupaa edellyttäen, että alivuokrauksesta ei aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä vuokranantajalle.
Päävuokralaisen on ilmoitettava alivuokralaiselleen oma vuokranantajansa ja oman vuokrasopimuksen ehdot. Alivuokralaisesta on ilmoitettava myös talonkirjaan. Huoltoyhtiöstä avataan ovet vain asukasluetteloon merkitylle henkilölle, jos esimerkiksi avaimet katoavat tai ovat unohtuneet kotiin.
Alivuokratussa asunnossa päävuokralainen vastaa vuokranmaksusta, käyttökorvauksista (saunamaksut, autopaikka jne.), vuokra-asunnon kotivakuutuksen voimassaolosta sekä muista sopimukseen liittyvistä velvoitteista. Päävuokralainen on myös vastuussa siitä, että alivuokralainen noudattaa järjestyssääntöjä ja muita vuokrasopimuksen ehtoja kaikessa asumisessa.
Jos päävuokralaisen vuokrasopimus Auroranlinnan kanssa päättyy, myös alivuokralaisen vuokrasopimus päättyy samanaikaisesti.
Jos Auroranlinna havaitsee, että asukas harjoittaa yhtiön asunnossa luvatonta majoitustoimintaa, Auroranlinna kantaa yhteiskuntavastuunsa ja ilmoittaa toiminnasta verottajalle ja Kelaan mahdollisten tukien uudelleenarviointia varten.
Asuinhuoneiston väliaikainen luovutus
Vuokralaiselle voidaan antaa lupa vuokrata asunto tilapäisesti edelleen ennalta sovituksi määräajaksi, enintään kaksi vuotta, jos syynä on vuokralaisen määräaikainen työhön, opiskeluun, tai sairauteen tai muihin sellaisiin syihin liittyvä muutto toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille, eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.
Lupa asunnon väliaikaiseen luovutukseen pyydetään kirjallisesti Auroranlinnalta viimeistään kuukautta ennen huoneiston käytön väliaikaista luovutusta Väliaikainen asuinhuoneiston luovutus –lomakkeella (asumislupa-anomus) PDF (149kt). Voit toimittaa allekirjoitetun lomakkeen Auroranlinnan asiakaspalveluun joko sähköpostin liitteenä tai paperilomakkeena.
Asumislupa-anomus edellyttää aina allekirjoituksen kaikilta vuokrasopimuksen osapuolilta. Toimita ilmoituksen mukana myös kirjallinen osoitus väliaikaisen luovutuksen perusteesta: työsopimus, todistus opiskelupaikan vastaanottamista, todistus sairauden hoidosta tai todistus asepalveluksen tai siviilipalveluksen suorittamisesta tms. toisella paikkakunnalla. Pelkät matkaliput eivät kelpaa.
Auroranlinna käsittelee anomuksen sen saatuaan ja hyväksyy sen, jos edellytykset väliaikaiselle luovutukselle ovat kunnossa. Auroranlinnan päätös on esitettävä myös tilapäisasukkaalle.
Väliaikainen asukas tulee ilmoittaa talonkirjoille. Huoltoyhtiöstä avataan ovet vain asukasluetteloon merkitylle henkilölle, jos esimerkiksi avaimet katoavat tai ovat unohtuneet kotiin.
Väliaikaisessa asunnon luovutuksessa päävuokralainen vastaa vuokranmaksusta, käyttökorvauksista (saunamaksut, autopaikka jne.), vuokra-asunnon kotivakuutuksen voimassaolosta sekä muista sopimukseen liittyvistä velvoitteista. Päävuokralainen on myös vastuussa siitä, että väliaikainen asukas noudattaa järjestyssääntöjä ja muita vuokrasopimuksen ehtoja kaikessa asumisessa.
Kodin jätehuolto
Lajittelu kannattaa. Mitä vähemmän kiinteistöstä tulee sekajätettä, sitä puhtaampi on yhteinen huomispäivämme, kun raaka-aineet palaavat uusiokäyttöön. Lajittelu säästää myös yhteiskunnan jätehuoltokuluja sekä pienentää asumiskustannuksia. Kierrätykseen voi käyttää kiinteistön jäteastioiden lisäksi alueellisia keräyspisteitä.
Vanhat huonekalut, kodinkoneet, polkupyörät, autonrenkaat, akut yms. jäte tulee viedä jollekin HSY:n Sorttiasemalle tai, mikäli tavara kelpaa kierrätettäväksi sellaisenaan, esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toimipisteeseen. Tarvittaessa voi hyödyntää ko. toimijoiden noutopalvelua, josta saa lisätietoa osoitteesta hsy.fi tai kierratyskeskus.fi.
Jätehuoneeseen, jätekatokseen tai kiinteistön piha-alueelle ei saa jättää mitään muuta kuin jäteastioihin tarkoitettuja ja niihin mahtuvia jätteitä.
Jätehuoneissa on omat jäteastiat eri jätelajeille. Kierrätys on siten tehty mahdollisimman helpoksi. Jätehuoneen siistinä pitäminen estää rottien pesiytymistä kotitalon tontille.
Jätteiden lajitteluohjeet löydät klikkaamalla tästä.
Tutustu videoon lajittelusta.
Korkea lämpötila asunnossa
Kun lämpötila on ulkona korkea, vuokralaisen tulee itse pyrkiä pitämään käytettävissä olevin keinoin asunnon sisälämpötila siedettävänä, esim.:
- pitää pimennysverhot ja /tai kaihtimet kiinni päivisin, kun ikkunoihin kohdistuu suoraa auringonsäteilyä
- avata parvekelasitus, jottei parveke lämpene voimakkaasti ja siten vaikuta myös asunnon lämpötilaan
- sulkea parvekkeen ovi ulkoilman ollessa kuuma tai lämmin
- tuulettaa iltaisin tai öisin ja yrittää saada läpiveto asuntoon
- käyttää uunia, hellaa ja huoneistosaunaa mahdollisimman vähän
- hankkia tarvittaessa tuuletin tai viilennin
Kunnossapitotyöt asunnoissa
Auroranlinna ei pääsääntöisesti tee ns. huoneistojen pintaremontteja asuntojen ollessa asuttuina. Asuntoja voidaan kuitenkin kunnostaa tai uusia isommassa esimerkiksi koko rappua tai kiinteistöä koskevassa kylpyhuone- ja wc-tilojen korjaustyössä myös niiden ollessa asuttuina.
Asunnossa voidaan myös tehdä asumisaikaisia korjaus- tai kunnostustöitä esimerkiksi laitteiden tai kiintokalusteiden vikaantumisen tai kosteusvaurion takia. Näiden vikakorjausten teon takia asuntoon voidaan tulla yleisavaimella myös ennalta ilmoittamatta.
Kylpyhuoneen hoito
Kylpyhuone on asunnon kosteusvaurioille alttein huonetila. Suihkun jälkeen kannattaa pyyhkiä irtovesi lastalla seinistä lattialle ja lattialta lattiakaivoon. Lisäksi on syytä jättää kylpyhuoneen ovi raolleen kuivumisen nopeuttamiseksi. Mikäli asunnossa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, sen poisto on syytä kytkeä tehokkaimpaan asentoon mm. suihkun käynnin ja märän pyykin käsittelyn aikana ja jälkeen.
Seinäkaakelien saumat puhdistuvat parhaiten sitä varten tehdyllä erikoisharjalla ja kaakelit asianmukaisia pesuaineita käyttäen.
Kylpyhuoneen lattiakaivo ja pesualtaan hajulukko tulee puhdistaa säännöllisesti. Vesilukkoon kertyy hiuksia ja huonepölyä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa tukkia vesilukon ja aiheuttaa siten vesivahingon.
Tutustu videoon Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus.
Tutustu videoon Hajulukon puhdistaminen.
Parveke
Parveke tulee pitää puhtaana. Lumi tulee poistaa talvella parvekkeelta mm. kosteushaittojen estämiseksi.
Märät matot hautovat maalin irti parvekkeen lattiasta. Tämän vuoksi kastuneet matot on nostettava sateen jälkeen kuivumaan.
Mattojen tomuttaminen parvekkeelta on kielletty. Mattojen tamppaamiseen on osoitettu omat paikkansa kiinteistön alueella.
Parvekkeita ei ole tarkoitettu varastotiloiksi.
Kuten kiinteistön järjestyssäännöissä todetaan, avotulenteko parvekkeilla on kielletty. Grillaaminen parvekkeilla on sallittu vain sähkögrillillä. Terassilla ja asuntopihalla saa grillata kaasu- ja sähkögrillillä. Paloturvallisuutta on noudatettava aina.
Parvekkeella ei ole suotavaa tupakoida, koska parveketupakointi aiheuttaa helposti haittaa naapureille. 6.10.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissa sopimusehdot kieltävät parveketupakoinnin.
Tuholaistorjunta
Tuholaishavainnoista niin asunnossa kuin kiinteistössäkin tulee ilmoittaa välittömästi Auroranlinnan vikailmoituspalveluun. Hyvä kuvaus ja jos mahdollista kuva tuholaisesta auttavat asian käsittelyssä. Auroranlinna tutkii havainnot ja hoitaa tuholaistorjunnan tarvittaessa. Osan tuhohyönteisistä kuten turkiskuoriaiset, riisihäröt tai keittiökoisat asukas voi hävittää yleensä itse. Esimerkiksi lutikat, russakat ja piha-alueen rotat vaativat hävittämiseen tuholaisten torjuntaan erikoistuneita osaajia. Apua tunnistamiseen ja ohjeita hävittämiseen löytyy mm. oheisesta Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen verkkosivujen tuholaisesitteestä PDF .
Kodeissa paras keino ehkäistä ennalta tuholaisongelmaa on hyvä ja säännöllinen siivoaminen. Matkatavarat kannattaa aina tarkistaa matkan jälkeen ylimääräisten vieraiden välttämiseksi.
Kodeissa on havaittu eniten erilaisia tuhohyönteisiä. kuten lutikoita, turkiskuoriaisten toukkia sekä russakoita ja muita elintarviketuholaisia. Tuhohyönteisiä tulee koteihin usein matkatavaroissa tai jonkun kaupan hyllyltä ostosten eli esimerkiksi jauhojen tai kuivattujen hedelmien mukana.
Kiinteistön alueella eniten vaivaa aiheuttavat rotat ja muut jyrsijät.
Lutikka on erityisen hankala hävitettävä. Lutikkaepäilyistä tulee ilmoittaa heti Auroranlinnan vikailmoituspalveluun.
Lintujen ruokinta
Lintujen ruokinta on kielletty kaikkialla Auroranlinnan kiinteistöjen alueilla. Lintujen ruokinnan kieltämisen yksi keskeinen syy on, että myös rotat ja muut jyrsijät saavat linnunruokintapaikoilta runsaasti ravintoa. Rotat ja muut jyrsijät syövät maahan pudonneita siemeniä ja osaavat myös kiivetä esim. puun oksille ripustettuihin ruokintatelineisiin. Rotat voivat hyvin, jos ne saavat paljon ravintoa ja löytävät hyviä suojia.
Rottaongelma on Helsingin seudulla yleinen. Tästä johtuen Helsingin kaupunki on kieltänyt lintujen ruokinnan lukuisilla alueille eri puolilla kaupunkia. Kun rottien hävittäminen kiinteistöjen alueella on kiinteistönomistajan vastuulla, on lintujen ruokinta Auroranlinnan kiinteistöissä kielletty samasta syystä. Tämä tarkoittaa, että lintuja ei saa ruokkia sen enempää omalla asuntopihalla tai parvekkeella kuin kotitalon yhteisellä piha-alueella.
Rottien ja muiden jyrsijöiden elinmahdollisuuksia on omassa kotipiirissä ehkäisty merkittävästi, jos linnunruokaa ei ole saatavilla ja lisäksi roskisten ympäristöt pidetään puhtaana irtojätteistä. Rottaongelman ehkäisemiksi kaikkien roskien pitäisi olla jätetilassa suljetuissa jäteastioissa.
Varastot
Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja suksille, on kerrostaloissa omat säilytystilansa, usein myös lastenvaunuille.
Ulkoiluvälinevarasto ei ole lasten lelujen säilytyspaikka eikä myöskään leikkipaikka. Kaikkien etu on huolehtia, että varastotilojen ovet ovat lukossa.
Kerrostaloissa on yleensä erillinen irtaimistovarasto kutakin asuntoa varten. Sen ovessa on lukkoraudat valmiina riippulukolle, jonka asukas hankkii itse. Jos talossa on erilliset kylmäkellarikomerot, on asukkaan itse lukittava myös oma komeronsa.
Sisätiloissa ei saa säilyttää bensakanistereita, muita palavia nesteitä eikä kaasuja (esim. kaasugrillien kaasupulloja).
Irtaimistovarastolla ja huoneistolla on yleensä sama numero. Muita tyhjiä varastoja ei saa omin päin ottaa omaan käyttöön missään tapauksessa. Mikäli oma varastokomero ei löydy, kannattaa asiasta tehdä vikailmoitus.
Rivitaloissa asuntoihin kuuluu yleensä kylmä varasto asunnon yhteydessä. Varastossa ei voi pitää kosteudessa pilaantuvaa tavaraa kuten huonekaluja tai vaatteita tai tavaroita, jotka eivät kestä kylmyyttä.
Tupakointi
Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa, myös hisseissä, saunatiloissa, luhtitalojen avoportaikoissa ja luhtikäytävillä sekä tuuletusparvekkeilla. Lisäksi vuokrasopimuksissa, jotka on tehty 1.1.2019 alkaen on kielletty tupakointi huoneistojen sisällä. 6.10.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissa sopimusehdot kieltävät tupakoimisen huoneistojen sisä- ja ulkotiloissa.
Tupakointi asuntojen parvekkeilla tai terasseilla ei ole suositeltavaa tupakan savun muille asukkaille mahdollisesti aiheuttamien haittojen vuoksi. Noudatathan tupakoinnissa hyviin tapoihin kuuluvaa huomaavaisuutta naapureita kohtaan niin tupakointipaikkojen valinnassa kuin tupakantumppien jälkikäsittelyssä.
Häiriötilanteissa voit ottaa yhteyttä meihin lomakkeella Ilmoitus häiritsevästä tupakoinnista.
Häiritsevä tupakointi
Tupakointi on kielletty porrashuoneissa, hisseissä ja muissa yhteisissä tiloissa esimerkiksi saunatiloissa ja kerhohuoneissa. Tupakointi on kiellettyä myös lasten leikkipaikoilla sekä piha-alueella talon sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä sekä yhteisillä parvekkeilla tai kiinteistösaunojen terasseilla. Tupakansavu voi kulkeutua näistä paikoista helposti naapureiden asuntoihin, parvekkeille tai porrashuoneeseen. Parvekkeelta parvekkeelle tai terassille tulevien savujen suhteen estokeinoja ei käytännössä ole.
Peruskorjausten myötä kiinteistömme muuttuvat savuttomiksi. Savuttomissa taloissa tupakointi on kielletty huoneistossa, parvekkeilla sekä kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa sekä ulkoalueilla. Tupakoinnilla tarkoitetaan myös sähkötupakointia. Lisäksi vuokrasopimuksissa, jotka on tehty 1.2.2019 alkaen on tupakointi kielletty huoneistojen sisällä. 6.10.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissa on tupakointikielto; sopimusehdot kieltävät tupakoimisen huoneistojen sisä- ja ulkotiloissa.
Häiritsevästä tupakansavusta tai -hajusta kärsivällä asukkaalla on oikeus tehdä ilmoitus häiritsevästä tupakoinnista, jonka perusteella käynnistetään selvitys ilmoitetusta ongelmasta. Tupakansavua voi tulla huoneistoon joko rakenteista tai ulkopuolelta.
HUONEISTON RAKENTEISTA SISÄLLE TULEVA HÄIRITSEVÄ TUPAKANSAVU
Tupakansavu/-haju tulee jostain huoneiston rakenteesta sisälle, mm. wc:stä, liesituulettimesta, kaapista, pistorasiasta, postiluukusta tai jostain muusta rakenteista. Pyrimme tarvittaessa selvittämään, mistä häiritsevä savu on peräisin, ja voidaanko asialle mahdollisesti tehdä jotakin. Tee sähköinen vikailmoitus tupakoinnista, joka tulee sisälle huoneiston rakenteista
HUONEISTON ULKOPUOLELTA SISÄLLE TULEVA HÄIRITSEVÄ TUPAKANSAVU
Tupakansavu/-haju tulee esim. avonaisista ikkunoista tai parvekkeen ovesta. Auroranlinnalla on käytännössä hyvin harvoin mahdollisuuksia estää pihalta tai toiselta parvekkeelta tulevan savun kulkeutuminen huoneistoon, koska se todennäköisesti vaatisi koko kiinteistön ilmanvaihto-järjestelmän muuttamista tai merkittäviä rakenteellisia muutoksia.
Tarpeen vaatiessa, voimme jakaa huoneistoihin muistutuksena tiedotteen, jossa pyydämme tupakoitsijoita huomioimaan naapuruston, sillä tupakansavu/-haju kulkeutuu yllättävän helposti muiden asuntojen parvekkeille ja asuntoihin sisään. Tee ilmoitus häiritsevästä tupakoinnista, joka tulee huoneiston ulkopuolelta sähköpostilla osoitteeseen: asuntopalvelu @ auroranlinna.fi.