Boendeanvisningar
På den här sidan
- Andrahandsuthyrning och användning för inkvartering
- Underuthyrning
- Tillfällig överlåtelse av bostadslägenhet
- Hantering av hushållsavfall
- Hög temperatur i lägenheten
- Underhållsarbeten i bostäderna
- Underhåll av badrum
- Balkong
- Skadedjursbekämpning
- Matning av fåglar
- Förråd
- Rökning
- Störande rökning
I ett flervåningshus eller i ett radhus ordningsregler samt uppmärksamhet mot grannarna utgör tillsammans de allmänna regler för boende för att ge alla invånarna möjlighet leva trivsamt i sitt hem.
Levet är hemtrevligare när varje invårare vårdar om snygghet och tillstånd av sin miljö i allmänntillstånd i huset och på gårdet.
Andrahandsuthyrning och användning för inkvartering
Lägenheterna i Auroraborg är endast avsedda för stadigvarande boende. Att vidareuthyra lägenheten (andrahandsuthyrning) till en annan person även för kort tid är absolut förbjudet och leder till omedelbar hävning av hyresavtalet. Att använda lägenheten i förtjänstsyfte till exempel genom att vidareuthyra den via Airbnb förbjuds uttryckligen i villkoren för hyresavtalet.
Ett undantag till huvudregeln om vidareuthyrning är om hyresgästen tillfälligt flyttar till annan ort eller till utlandet på grund av arbete, studier eller sjukdom. För den tid kan man tillfälligt få uthyra lägenheten till en annan person om man följer meddelandeförfarandet. För närmare information se Tillfällig överlåtelse av bostadslägenhet (ansökan om boendetillstånd).
Om Auroraborg märker att den boende driver olovlig inkvarteringsverksamhet i bolagets lägenhet, bär Auroraborg sitt samhällsansvar och meddelar verksamheten till skatteförvaltningen och FPA för justering av eventuella stöd.
Underuthyrning
Huvudhyresgästen får utan hyresvärdens tillstånd överlåta högst hälften av lägenheten (hälften av antalet rum) för att användas som boende av en annan person, förutsatt att underhyrningen inte orsakar avsevärd skada eller störning för hyresvärden.
Huvudhyresgästen ska meddela underhyresgästen om sin egen hyresvärd och om villkoren för sitt eget hyresavtal. Underhyresgästen ska också anmälas till hyresgästförteckningen. Servicebolaget öppnar dörren bara för de personer som finns i boenderegistret, ifall man till exempel tappar nycklarna eller har glömt dem hemma.
I en underuthyrd lägenhet ansvarar huvudhyresgästen för hyresbetalningen, bruksersättningarna (bastuavgifter, bilplats osv.), hemförsäkringens giltighet och andra förpliktelser i anknytning till avtalet. Huvudhyresgästen ansvarar även för att underhyresgästen följer ordningsreglerna och övriga villkor för hyresavtalet vid allt boende.
Om huvudhyresgästens hyresavtal med Auroraborg upphör, upphör även underhyresgästens hyresavtal samtidigt.
Om Auroraborg märker att den boende driver olovlig inkvarteringsverksamhet i bolagets lägenhet, bär Auroraborg sitt samhällsansvar och meddelar verksamheten till skatteförvaltningen och FPA för återberäkning av eventuella stöd.
Tillfällig överlåtelse av bostadslägenhet
Hyresgästen kan beviljas tillstånd att tillfälligt vidareuthyra lägenheten för en förhandsbestämd tidsperiod på högst två år, om anledningen är en tillfällig flytt till annan ort eller till utlandet på grund av arbete, studier, sjukdom eller andra dylika skäl och om hyresvärden inte har en motiverad grund att motsätta sig överlåtelsen.
Tillståndet att tillfälligt överlämna lägenheten begärs skriftligt hos Auroraborg senast en månad innan lägenheten tillfälligt överlåts med blanketten Tillfällig överlåtelse av bostadslägenhet (ansökan om boendetillstånd) PDF (155kt). Du kan skicka den undertecknade blanketten till Auroraborgs bostadstjänst antingen som e-postbilaga eller som pappersblankett. Ansökan om boendetillstånd kräver alltid en underskrift av alla hyresavtalsparter. Tillsammans med ansökan skicka också ett skriftligt intyg över grunden för tillfällig överlåtelse: arbetsavtal, intyg över mottagen studieplats, intyg över behandling av sjukdom eller intyg över beväringstjänst eller civiltjänst eller dylikt på annan ort. Endast resebiljetter räcker inte.
Auroraborg behandlar ansökan efter att ha fått den och godkänner den om förutsättningarna för tillfällig överlåtelse uppfylls. Auroraborgs beslut ska också uppvisas för den tillfälliga boende.
Den tillfälliga boende ska anmälas till hyresgästförteckningen. Servicebolaget öppnar dörren bara för de personer som finns i boenderegistret, ifall man till exempel tappar nycklarna eller har glömt dem hemma.
Vid en tillfällig överlåtelse av lägenhet ansvarar huvudhyresgästen för hyresbetalningen, bruksersättningarna (bastuavgifter, bilplats osv.), hemförsäkringens giltighet och andra förpliktelser i anknytning till avtalet. Huvudhyresgästen ansvarar även för att den tillfälliga boende följer ordningsreglerna och övriga villkor för hyresavtalet vid allt boende.
Hantering av hushållsavfall
Det lönar sig att avfallssortera. Ju mindre blandavfall som uppstår i fastigheten, desto renare blir vår gemensamma morgondag, i och med att råmaterialen återvinns. Sortering besparar även samhället kostnader för avfallshanteringen och minskar boendekostnaderna. För återvinning kan du förutom fastighetens avfallskärl även använda återvinningsstationerna i området.
Gamla möbler, vitvaror, cyklar, bildäck, batterier och annat liknande avfall ska lämnas till någon av HRM:s Sortti-stationer eller, såvida föremålen kan återvinnas i befintligt skick, till exempel till något av huvudstadsregionens återvinningscentrals verksamhetsställen. Vid behov kan du använda de aktuella aktörernas upphämtningstjänster. Om dessa får du mer information på webbplatserna hsy.fi och kierratyskeskus.fi. I soprum, miljöbodar och på fastighetens gårdsområde får inget annat lämnas än avfall som är avsedda för och får plats i avfallskärlen.
Olika soptunnar för avfall i fastigheter gör avfallssortering lätt. När invanarna tar hand om snygghet i soprummen, råttor stannar lättäre borta från gårdet.
Tilläggsinformation om avfallssortering
Video om avfallssortering
Hög temperatur i lägenheten
När temperaturen utomhus är hög ska hyresgästen försöka hålla lägenhetens innertemperatur acceptabel med hjälp av tillgängliga medel, t.ex:
- håll mörkläggningsgardiner och/eller persienner stängda under dagen när fönstren utsätts för direkt solljus
- öppna balkongens inglasning, så att balkongen inte värms upp kraftigt och därmed även påverkar lägenhetens temperatur
- stäng balkongdörren när det är varmt väder ute
- vädra på kvällarna eller natten och försök få drag i lägenheten
- använd ugnen, spisen och lägenhetsbastun så lite som möjligt
- skaffa en fläkt eller kylare vid behov
Underhållsarbeten i bostäderna
Auroraborg utför i huvudsak inte så kallade ytrenoveringar av bostäderna medan de är bebodda. Bostäderna kan dock renoveras eller förnyas vid större badrums- och toalettrenoveringsarbeten, som till exempel gäller hela trappuppgången eller fastigheten, även då bostäderna är bebodda.
Reparations- och renoveringsarbeten kan göras i en bostad även medan den är bebodd, till exempel på grund av fel i anordningar eller fasta inventarier eller fuktskada. För utförande av dessa reparationer kan reparatören gå in i bostaden med en huvudnyckel även oanmäld.
Underhåll av badrum
Badrummet är det rum i bostaden som är mest utsatt för fuktskador. Efter att du har duschat klart är det bra att torka bort vatten från väggarna med en skrapa och vidare ned i golvbrunnen. Dessutom är det bra att låta badrumsdörren stå på glänt för att snabba upp torkningen. Om bostaden har bostadsspecifik ventilation, finns det skäl att vrida upp den till ett effektivare läge bland annat under och efter duschning och hantering av blöt tvätt.
Fogarna i väggkaklet rengörs enklast med en för ändamålet speciell borste, och väggkaklet med lämplig rengöringsmedel.
Badrummets golvbrunn och tvättställets vattenlås ska rengöras regelbundet. Hår och damm ansamlas i vattenlåset och dessa kan i värsta fall igensätta vattenlåset och på så sätt orsaka en vattenskada.
Tilläggsinformation: video Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus.
Tilläggsinformation: video Hajulukon puhdistaminen.
Balkong
Balkongen ska hållas ren. Vintertid ska snö röjas bort från balkongen, bland annat för att förhindra fuktskador.
Blöta mattor ruggar upp målarfärgen på balkonggolvet. Med anledning av detta ska blöta mattor lyftas upp på tork efter att det har regnat.
Det är förbjudet att skaka mattor från balkongen. I fastighetsområdet finns anvisade platser för mattpiskning.
Balkongerna är inte avsedda som förrådsutrymmen.
Som det konstateras i ordningsreglerna för fastigheten, är det förbjudet att göra upp öppen eld på balkongen. Grillning på balkongerna får endast göras med elgrill. På terrassen och gården utanför huset är det tillåtet att grilla med gas- och elgrill. Brandsäkerheten ska under alla omständigheter följas.
Det är inte önskvärt med rökning på balkongerna, eftersom balkongrökning lätt kan orsaka olägenheter för grannarna.
Skadedjursbekämpning
Observationer av skadedjur i såväl bostaden som den övriga fastigheten ska omedelbart anmälas till Auroraborgs tjänst för felanmälan. En bra beskrivning och om möjligt även en bild på skadedjuret underlättar hanteringen av ärendet. Auroraborg undersöker observationerna och tar vid behov hand om skadedjursbekämpningen. En del skadeinsekter, såsom ängrar, sågtandade plattbaggar och indiskt mjölmott, kan hyresgästen vanligen göra sig av med själv. Bekämpningen av till exempel vägglöss, tyska kackerlackor och råttor i gårdsområdet kräver specialiserade experter. Hjälp med identifiering och anvisningar för bekämpning få du bland annat från skadedjursbladet på Helsingfors stads miljöcentrals webbplats PDF.
Det bästa sättet att förebygga skadedjursproblem hemma är att städa väl och regelbundet. För att undvika ovälkomna gäster efter resor, är det bra att syna bagageväskor noggrant.
I bostäderna har man mest observerat olika skadeinsekter, såsom vägglöss, ängerlarver samt tyska kackerlackor och andra livsmedelsskadedjur. Skadeinsekter kommer vanligen in i bostäder via bagageväskor eller med varor från butikshyllor, exempelvis mjöl eller torkade frukter.
På området kring fastigheten orsakas mest olägenhet av råttor och andra gnagare.
Det är särskilt svårt att utrota vägglus. Om Du tror, att det kan vara vägglössen i lägenhet, gör genast en elektronisk felanmälan eller ring till Auroraborgs 24 h jour.
Matning av fåglar
Det är förbjudet att mata fåglar vid alla Auroraborgs fastigheter. En central orsak till att förbjuda matning av fåglar är att även råttor och andra gnagare får rikligt med näring från fågelmatningsställen. Råttor och andra gnagare äter frön som fallit ned på marken och kan även till exempel klättra upp på matningsanordningar som hängts upp på trädgrenar. Råttor mår bra om de får mycket näring och hittar skydd.
Råttproblem är vanliga i Helsingforsregionen. Därför har Helsingfors stad förbjudit matning av fåglar på otaliga platser på olika håll i staden. Eftersom bekämpningen av råttor i fastighetsområdet åligger fastighetsägaren, är matning av fåglar förbjudet av samma skäl i Auroraborgs fastigheter. Detta innebär att det inte är tillåtet att mata fåglar varken på den egna gården eller balkongen eller i det gemensamma gårdsområdet runt huset.
Levnadsmöjligheterna för råttor och andra gnagare begränsas och förebyggs i betydande omfattning genom att man ser till att det inte finns någon fågelmat på gårdsområdet och även genom att hålla området kring avfallskärlen rena från löst avfall. För att förebygga råttproblemet bör avfallen förvaras i slutna avfallskärl i soprummet.
Förråd
I flervåningshus finns separata förvaringsutrymmen för idrottsredskap, såsom cyklar och skidor, och vanligen även för barnvagnar.
Förrådet för idrottsredskap är inte ett förvaringsutrymme för barns leksaker och är heller inte någon lekplats. Det gagnar alla att man ser till att dörrarna till förrådsutrymmena hålls låsta.
I flervåningshus finns det vanligen ett separat förrådsutrymme för varje bostad. I dörren till det finns färdiga låshakar för ett hänglås, som hyresgästen skaffar själv. Om fastigheten har separata kallkällarförråd, måste hyresgästen själv ordna lås till sitt förråd. Det är förbjudet att förvara bensindunkar, andra brandfarliga vätskor och gaser i inomhusutrymmen (t.ex. gasflaskor till gasgrillar).
Förrådsutrymmet och bostaden har vanligen samma nummer. Övriga tomma förråd får under inga som helst omständigheter tas i bruk på eget bevåg. Om du inte hittar ditt eget förrådsutrymme, är det bäst att göra en felanmälan om det.
Radhus omfattar vanligen ett kallförråd i anslutning till bostaden. I förrådet är det inte möjligt att förvara fuktkänsliga saker, såsom möbler, kläder eller saker som inte tål kyla.
Rökning
Enligt tobakslagen är det förbjudet att röka i fastighetens samtliga gemensamma och allmänna utrymmen, även i hissar, bastur, öppna trappuppgångar och loftgångar i loftgångshus samt på vädringsbalkonger. Dessutom är det enligt hyresavtal som tecknats från 1.1.2019 förbjudet att röka inne i bostäderna.
Rökning på bostädernas balkonger eller terrasser rekommenderas inte på grund av de eventuella olägenheter som röken kan orsaka för andra hyresgäster. Vid rökning ska du följa god praxis för hänsyn mot grannarna i såväl valet av rökplats som hanteringen av fimpar.
I händelse av en störningssituation, kan du kontakta oss med formuläret Anmälan om störande rökning.
Störande rökning
Rökning är förbjudet i trapphus, hissar och andra gemensamma utrymmen, såsom basturum och samlingsrum. Rökning är också förbjudet på barnens lekplatser och på gården nära ingångarna och luftintagen till huset, liksom på gemensamma balkonger eller terrasser i basturna. Tobaksrök kan lätt passera från dessa platser till grannarnas lägenheter, balkonger eller trapphus. Det finns praktiskt taget inget som kan hindra röken att förflyttas från balkongen till andra balkonger eller terrassen.
När våra fastigheter renoveras kommer de att bli rökfria. I rökfria fastigheter är rökning förbjuden i lägenheter, på balkonger och i alla gemensamma utrymmen på både inomhus och utomhus. Även användning av elcigaretter räknas som rökning. Dessutom ingår en klausul om rökfrihet i alla hyresavtal som ingåtts från och med den 1 februari 2019. I avtal som ingås från den 6 oktober 2021 förbjuder villkoren i kontraktet rökning i och utanför lägenheterna.
En hyresgäst som lider av olägenhet på grund av tobaksrök eller lukt har rätt att rapportera störande rökning, och en utredning om det rapporterade problemet inleds. Cigarettrök kan komma in i lägenheten antingen från byggnadsmaterialet eller från utsidan.
STÖRANDE CIGARETTRÖK SOM KOMMER IN FRÅN LÄGENHETENS KONSTRUKTION
Cigarettrök/-lukt kommer någonstans i lägenhetens rum eller byggdetalj, t.ex. från toaletten, köksfläkt, skåp, elkontakt, från en brevlåda eller någon annan konstruktion. Vid behov försöker vi ta reda på var den irriterande röken kommer ifrån och om något kan göras åt det. Gör en elektronisk felanmälan omrökning, som kommer inifrån lägenhetens konstruktion
STÖRANDE RÖKNING SOM KOMMER UTIFRÅN
Cigarettrök/-lukt kommer från till exempel öppna fönster eller en balkongdörr. I praktiken har Auroraborg mycket sällan möjlighet att förhindra att rök från gården eller annan balkong kommer in i lägenheten, eftersom det sannolikt skulle kräva en förändring av ventilationssystemet eller stora strukturella förändringar av hela fastigheten.
Om det behövs kan vi distribuera en bulletin till lägenheterna med en påminnelse som ber rökare att uppmärksamma grannskapet, eftersom tobaksrök/-lukt sprider sig överraskande lätt till andras balkonger och lägenheter. Gör anmälan om störande rökning som kommer utifrån via e-post till: asuntopalvelu @ auroranlinna.fi.