Asumisen käytännöt
Tällä sivulla
- Asumisen palvelut
- Kunnossapitovastuut
- Vikailmoitukset
- Lomakkeet
- Asumishäiriöiden hoitaminen
- Jälleenvuokraus, vuokraus majoituskäyttöön ja alivuokraus
- Kodin jätehuolto
- Kylpyhuoneen hoito
- Parveke
- Tuholaistorjunta
- Lintujen ruokinta
- Varastot
- Tupakointi
Taloyhtiön vastuulle kuuluvien asumisen käytännön palveluiden hoitamisesta, kuten saunavuorojen varaamisesta, vastaa se taloyhtiö, jossa asunto sijaitsee. Vuokranantajalle kuuluvista palveluista vastaa vuokrasopimukseen merkitty vuokranantaja.
Kiinteistön järjestyssääntöjen ja yleisesti kerros- ja rivitaloelämään kuuluvien ns. hyviin tapoihin kuuluvien yhteisten pelisääntöjen avulla pyritään varmistamaan, että kaikilla olisi hyvä elää kodissaan.
Kaikkien elämä on viihtyisämpää, jos asukkaat vaalivat oman kotiympäristönsä siisteyttä ja kuntoa.
Tässä osiossa kerrotaan asumisen arjen käytäntöihin liittyvistä asioista.
Asumisen palvelut
Asumiseen liittyvien käytännön palveluiden hoitamisessa on asuntokohtaisia eroja sen mukaan, mitä yksittäisissä asunto-osakeyhtiöissä on päätetty. Esimerkiksi saunavuoroihin ja autopaikkoihin liittyvät asiat hoitaa asunto-osakeyhtiö, käytännössä yleensä joko yhtiön isännöinnistä tai kiinteistönhoidosta vastaava yhtiö. Lisätietoja saa oman asuintalon ilmoitustaululta ja kiinteistön isännöitsijältä.
Auroranlinnan toimisto palvelee asumisaikaisissa asioissa osakehuoneistoissa asuvia asukkaita, jotka ovat tehneet vuokrasopimuksensa suoraan yhtiön kanssa. Toimistomme sijaitsee Länsi-Pasilassa, osoitteessa Eevankatu 2. Katso tarkemmin Yhteystiedot-sivulta.
Muut asukkaat asioivat oman vuokrasopimukseensa merkityn vuokranantajansa kanssa.
Kunnossapitovastuut
Asunnon kunnossapidon vastuista määrätään vastuunjakotaulukossa, jonka voi ladata ja tulostaa alla kohdasta ”Vastuunjakotaulukko”. Pääsääntö on, että taloyhtiön vastuulle kuuluvat viat on ilmoitettava heti taloyhtiön vikailmoituspalveluun ja vuokranantajalle kuuluvat viat omaan vuokrasopimukseen merkitylle vuokranantajalle. Vioista ilmoittamisen pikaohjeet näet tästä.
Asukkaiden on tärkeää muistaa, että asukas vastaa aina omasta irtaimistostaan. Auroranlinna suosittelee, että kaikki asukkaat ottavat laajan kotivakuutuksen, johon sisältyy turva asumisen keskeytyksen varalta ja vastuuvakuutus.
Vastuunjakotaulukko
Vastuunjakotaulukkoon eli luetteloon siitä, mitkä asiat kuuluvat asukkaan ja mitkä yhtiön vastuulle, pääset klikkaamalla tästä linkistä PDF (68kt).
Vastuunjakotaulukko kertoo, mikä on vuokralaisen, taloyhtiön ja vuokranantajan (Auroranlinnan tai jälleenvuokratun asunnon vuokranantajan) vastuu erilaisista korjauksista.
Esimerkiksi asunnon siivous on aina asukkaan vastuulla – myös ns. muuttosiivous pois muutettaessa.
Huoneistokorjaukset
Asukkaan omatoiminen remontointi vaatii aina asunnon omistajan eli Auroranlinnan sekä taloyhtiön luvan.
Huoneistoihin ei tehdä remontteja asumisaikana muutoin kuin pakottavista syistä. Auroranlinna ei tee ns. huoneistojen pintaremontteja asuntojen ollessa asuttuina. Asuntoja voidaan kuitenkin kunnostaa tai uusia isommassa, esimerkiksi koko rappua tai kiinteistöä koskevassa kylpyhuone- ja wc-tilojen korjaustyössä myös niiden ollessa asuttuina. Tällöin irtaimisto on vuokralaisen vastuulla, jos sitä säilytetään remontoitavissa tiloissa.
Asunnossa voidaan tehdä asumisaikaisia korjaus- tai kunnostustöitä, esimerkiksi laitteiden tai kiintokalusteiden vikaantumisen tai kosteusvaurion takia. Näihin liittyvistä korjauskäynneistä sovitaan normaalisti asukkaan kanssa, mutta esimerkiksi akuutin kosteusvahingon takia asuntoon voidaan tulla yleisavaimella myös ennalta ilmoittamatta.
Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistuksesta vastaa asukas. Lattiakaivoon kertyy nopeasti hiuksia, pölyä yms. kiintoainesta, joka pitää poistaa, että viemäri toimii halutusti eikä kuivu. Jos lattiakaivo kuivuu, asuntoon tulee helposti viemärin hajua.
Vikailmoitukset
Vikailmoitukset tehdään vastuunjakotaulukon ohjeistuksen mukaisesti:
– kiinteistölle kuuluvat viat ilmoitetaan taloyhtiön ohjeistuksen mukaan huoltoyhtiölle, talonmiehelle tai isännöitsijälle
– vuokranantajan hoidettaviksi kuuluvat viat ilmoitetaan omalle vuokranantajalle
Vastuunjakotaulukon voi ladata/tulostaa tästä PDF (68kt).
Taloyhtiön korjausvastuuseen kuuluvista vioista ilmoitetaan taloyhtiön vikailmoituspalveluun, yleensä kiinteistön huoltoyhtiön vikailmoituspalveluun. Tarkemmat tiedot siitä, mihin taloyhtiön korjausvastuulla olevista vioista ilmoitetaan, löytyvät yleensä ilmoitustaululta ja ovat lisäksi saatavissa taloyhtiön isännöinnin ja/tai kiinteistönhoidon asiakaspalvelusta. Tietoa siitä, mitkä viat ovat taloyhtiön korjausvastuulla, löytyvät Vastuunjakotaulukosta.
Vuotavista hanoista ja wc-istuimista sekä vesivahingoista ja muista välitöntä korjaamista vaativista vioista on ilmoittava välittömästi niiden havaitsemisen jälkeen taloyhtiön isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön taloyhtiön ohjeiden mukaisesti.
Kosteusvaurioepäilystä ilmoitetaan välittömästi niiden havaitsemisen jälkeen taloyhtiön isännöitsijälle/huoltoyhtiöön sekä Auroranlinnan toimistoon sähköpostitse osoitteeseen osakehuoneistot @ auroranlinna.fi tai puhelimitse numeroon 020 7199 670 (puhelun hinta on matkapuhelinmaksun/paikallispuhelumaksun verran).
Tuhoeläinhavainnoista asunnossa ilmoitetaan välittömästi sekä taloyhtiön isännöitsijälle että vuokranantajalle. Tuhoeläinhavainnoista muualla kiinteistössä kuin omassa asunnossa (esimerkiksi rotista tontilla) ilmoitetaan taloyhtiön isännöitsijälle.
Osakehuoneistojen sisätilojen kunnossapito ja korjaukset kuuluvat vuokrasopimuksen mukaiselle vuokranantajalle. Auroranlinnalta suoraan asuntonsa vuokranneiden toivotaan tekevän vikailmoitukset ensisijaisesti https://portaali.tampuuri.fi/auroranlinnaosakehuoneistot/huoltopyynto ja liittämään ilmoitusta selventäviä valokuvia (esimerkiksi rikkoontuneen jääkaapin tyyppikilvestä tai rikkoontuneesta ikkunan aukipitolaitteesta). Vioista voi myös ilmoittaa puhelimitse numeroon 020 7199 670 (puhelun hinta on matkapuhelinmaksun/paikallispuhelumaksun verran).
HUOM! Vuokralaiselle voi syntyä korvausvelvollisuus vahingosta, joka on syntynyt havaitun vian ilmoittamatta jättämisestä tai asunnon käyttöön liittyvästä huolimattomuudesta.
Lomakkeet
Auroranlinnan osakehuoneistojen käytössä olevat lomakkeet on koottu tälle sivulle. Klikkaa otsikkoa niin lomake aukeaa. Muista tyhjentää lomake täytettyäsi ja tulostettuasi/lähetettyäsi sen.
Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus PDF (105kt)
Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus, kuolinpesä PDF (126kt)
Asuinhuoneiston väliaikainen luovutus PDF (233kt)
Täytä ja tulosta lomake. Toimita allekirjoitettu lomake joko skannattuna tai paperisena toimistoomme.
Auroranlinnan osakehuoneistojen vastuunjakotaulukko PDF (68kt).
Palautelomake
Täytä ja lähetä sähköisenä toimistoomme.
Asumishäiriöiden hoitaminen
Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuita ja velvollisuuksia säätelevät huoneenvuokralain ja ns. hyvien tapojen mukaisten, yhteisten pelisääntöjen lisäksi Helsingin kaupungin järjestyssäännöt ja taloyhtiöiden järjestyssäännöt. Kiinteistön järjestyssäännöt on laadittu asukkaiden viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi, jotta kaikilla olisi yhtäläisen kivaa elää kodeissaan. Siksi niiden noudattaminen on kaikille eduksi. Kiinteistön järjestyssäännöt löytyvät usein ilmoitustaululta. Ne saa myös talon isännöitsijältä.
Asukas vastaa myös vieraidensa osalta huoneenvuokralain ja järjestysmääräysten noudattamisesta.
Häiritsevä asuminen
Asuminen kiinteistöyhtiössä tarkoittaa, että omaan asuntoon voi kuulua normaaleja asumiseen kuuluvia ääniä pihalta, porrashuoneesta tai naapuriasunnoista. Kaikkia asukkaita kehotetaan ja kannustetaan muut huomioon ottavaan asumiseen. Asunnossa liikkumisen, kotieläinten pitämisen, musiikin soittamisen ja kuuntelemisen, juhlien järjestämisen, kuntoilun, melua aiheuttavien töiden yms. toiminnan yhteydessä on syytä miettiä, miten hyvin ääni kantautuu muualle kiinteistön rakenteissa tai niiden läpi.
Taloyhtiön järjestyssäännössä on määritelty esimerkiksi ne ajat, jolloin talossa vallitsee normaaliakin asumista pienempää ääntä tuottava hiljaisuus. Hiljaisuutta noudatetaan yleensä klo 22.00 – 7.00. Hyvään naapuruuteen kuuluu toki olla aiheuttamatta häiriötä myös muina aikoina. Se tarkoittaa, että ei pidetä turhaa meteliä muinakaan aikoina.
Vakavissa tai toistuvissa häiriötilanteissa häiritty asukas ottaa yhteyttä asunto-osakeyhtiön isännöitsijään ja tekee vapaamuotoisen kirjelmän häiriöstä tai ilmoittaa häiriöstä taloyhtiössä käytössä olevalla häiriöilmoituslomakkeella. Kirjelmässä täytyy olla kahden huoneistonhaltijan allekirjoitus.
Häiritsevä tupakointi
Omaan asuntoon häiritsevästi tunkeutuvasta tupakansavusta voi tehdä ilmoituksen häiritsevästä tupakoinnista. Ilmoitus toimitetaan asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle mahdollisia selvityksiä ja jatkotoimia varten.
Vakavissa tai toistuvissa häiriötilanteissa häiritty asukas ottaa yhteyttä asunto-osakeyhtiön isännöitsijään ja tekee vapaamuotoisen kirjelmän häiriöstä tai ilmoittaa häiriöstä taloyhtiössä käytössä olevalla häiriöilmoituslomakkeella. Kirjelmässä täytyy olla kahden huoneistonhaltijan allekirjoitus.
Jälleenvuokraus, vuokraus majoituskäyttöön ja alivuokraus
Auroranlinnan asunnot on tarkoitettu vain asumiskäyttöön. Vuokrasopimuksen ehdot kieltävät yksiselitteisesti kaiken asunnon käytön ansaintatarkoituksiin esim. Airbnb-palvelun kautta. Samalla tavalla asunnon jälleenvuokraus jollekin toiselle henkilölle on ehdottomasti kielletty. Se aiheuttaa vuokrasopimuksen välittömän purkamisen.
Poikkeuksena pääsääntöön jälleenvuokrauksessa on vuokralaisen määräaikainen työhön tai lisäopiskeluihin liittyvä muutto toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille, minkä ajaksi voi saada luvan vuokrata asunto tilapäisesti toiselle. Lupa tällaiseen väliaikaiseen asukkaan vaihtoon pyydetään etukäteen Auroranlinnalta käyttäen siihen tarkoitettua lomaketta PDF (149kt). Myös luvallista jälleenvuokrausta koskee, että vuokralainen ei saa ansaita vuokrauksella.
Päävuokralainen saa luovuttaa enintään puolet huoneistosta (puolet huoneiden lukumäärästä) toisen käytettäväksi asumiseen ilman vuokranantajan lupaa edellyttäen, että alivuokrauksesta ei aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä vuokranantajalle.
Päävuokralaisen on ilmoitettava alivuokralaiselleen oma vuokranantajansa ja oman vuokrasopimuksen ehdot. Alivuokralaisesta on ilmoitettava myös taloyhtiölle. Huoltoyhtiöstä avataan ovet vain asukasluetteloon merkitylle henkilölle, jos esimerkiksi avaimet katoavat tai ovat unohtuneet kotiin.
Alivuokratussa asunnossa päävuokralainen vastaa vuokranmaksusta, käyttökorvauksista (saunamaksut, autopaikka jne.) sekä muista sopimukseen liittyvistä velvoitteista. Päävuokralainen on myös vastuussa siitä, että alivuokralainen noudattaa järjestyssääntöjä ja muita vuokrasopimuksen ehtoja kaikessa asumisessa.
Jos Auroranlinna havaitsee, että asukas harjoittaa yhtiön asunnossa luvatonta majoitustoimintaa, yhtiö kantaa yhteiskuntavastuunsa ja ilmoittaa toiminnasta verottajalle ja Kelaan mahdollisten tukien uudelleenarviointia varten.
Kodin jätehuolto
Lajittelu kannattaa. Mitä vähemmän kiinteistöstä tulee sekajätettä, sitä puhtaampi on yhteinen huomispäivämme, kun raaka-aineet palaavat uusiokäyttöön. Lajittelu säästää myös yhteiskunnan jätehuoltokuluja sekä pienentää asumiskustannuksia. Kierrätykseen voi käyttää kiinteistön jäteastioiden lisäksi alueellisia keräyspisteitä.
Vanhat huonekalut, kodinkoneet, polkupyörät, autonrenkaat, akut yms. jäte tulee viedä jollekin HSY:n Sortti-asemalle tai, mikäli tavara kelpaa kierrätettäväksi sellaisenaan, esimerkiksi pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen toimipisteeseen. Tarvittaessa voi hyödyntää ko. toimijoiden noutopalvelua, josta saa lisätietoa osoitteesta hsy.fi tai kierratyskeskus.fi. Jätehuoneeseen, jätekatokseen tai kiinteistön piha-alueelle ei saa jättää mitään muuta kuin jäteastioihin tarkoitettuja ja niihin mahtuvia jätteitä.
Jätteiden lajitteluohjeet löydät klikkaamalla tästä.
Tutustu videoon Biojätteen lajittelu.
Tietoa muovipakkausten erilliskeräyksestä löydät täältä.
Kylpyhuoneen hoito
Kylpyhuoneessa käytetään enemmän vettä kuin muualla asunnossa. Siellä syntyvää kosteusrasitusta voi ja kannattaa vähentää ensinnäkin sammuttamalla suihku shampoon ja saippuan levittämisen ajaksi ja toiseksi pyyhkimällä suihkun jälkeen irtovesi lastalla seinistä lattialle ja lattialta lattiakaivoon. Lisäksi on syytä jättää kylpyhuoneen ovi raolleen kuivumisen nopeuttamiseksi.
Seinäkaakelien saumat puhdistuvat parhaiten saumojen puhdistusta varten tehdyllä erikoisharjalla ja kaakelit asianmukaisia pesuaineita käyttäen.
Kylpyhuoneen lattiakaivo ja pesualtaan hajulukko tulee puhdistaa säännöllisesti. Vesilukkoon kertyy hiuksia ja huonepölyä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa tukkia vesilukon ja aiheuttaa siten vesivahingon.
Tutustu videoon Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus.
Tutustu videoon Hajulukon puhdistaminen.
Parveke
Parveke tulee pitää puhtaana. Lumi tulee poistaa talvella parvekkeelta mm. kosteushaittojen estämiseksi.
Märät matot hautovat maalin irti parvekkeen lattiasta. Tämän vuoksi kastuneet matot on nostettava sateen jälkeen kuivumaan.
Mattojen tomuttaminen parvekkeelta on kielletty. Mattojen tamppaamiseen on osoitettu omat paikkansa kiinteistön alueella.
Parvekkeita ei ole tarkoitettu varastotiloiksi.
Kaikenlaisen avotulen teko on kielletty parvekkeilla. Tämä koskee myös kynttilöitä, tuikkuja, ulkoroihuja ja grillejä.
Parveketupakointi voi olla kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä. Parvekkeella ei ole muutenkaan suotavaa tupakoida, koska parveketupakointi aiheuttaa helposti haittaa naapureille. Tupakointi parvekkeella voidaan myös kieltää ilmoitettujen haittojen takia.
Tuholaistorjunta
Tuholaishavainnoista niin asunnossa kuin kiinteistössäkin tulee ilmoittaa välittömästi sekä taloyhtiön vikailmoituspalveluun että vuokranantajalle. Hyvä kuvaus ja, jos mahdollista, kuva tuholaisesta auttavat asian käsittelyssä. Taloyhtiö hoitaa tuholaistorjunnan tarvittaessa. Osan tuhohyönteisistä kuten turkiskuoriaiset, riisihäröt tai keittiökoisat asukas voi hävittää yleensä itse. Esimerkiksi lutikat, russakat ja piha-alueen rotat vaativat hävittämiseen tuholaisten torjuntaan erikoistuneita osaajia. Apua tunnistamiseen ja ohjeita hävittämiseen löytyy mm. oheisesta Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen verkkosivujen tuholaisesitteestä PDF .
Kodeissa sisällä on havaittu eniten erilaisia tuhohyönteisiä kuten lutikoita, turkiskuoriaisten toukkia sekä russakoita ja muita elintarviketuholaisia. Tuhohyönteisiä tulee koteihin usein matkatavaroissa tai jonkun kaupan hyllyltä esimerkiksi jauhojen tai kuivattujen hedelmien mukana. Kodeissa paras keino ehkäistä ennalta tuholaisongelmaa on hyvä ja säännöllinen siivoaminen ja elintarvikepakkausten tarkkailu. Matkatavarat kannattaa aina tarkistaa matkan jälkeen ylimääräisten vieraiden välttämiseksi.
Kiinteistön alueella eniten vaivaa aiheuttavat rotat ja muut jyrsijät, jotka viihtyvät sitä paremmin, mitä epäsiistimpiä kiinteistön jätetilat ovat. Lisäksi lintujen ruokinta lisää kiinteistön alueella viihtyvien jyrsijöiden määrää.
Lintujen ruokinta
Rotat voivat hyvin, jos ne saavat paljon ravintoa ja löytävät hyviä suojia. Rotat ja muut jyrsijät saavat linnunruokintapaikoilta runsaasti ravintoa. Kun rottien hävittäminen on kiinteistönomistajan vastuulla ja rottaongelma on Helsingin seudulla yleinen, on lintujen ruokinta kielletty tämän takia useissa kiinteistöissä sekä myös monilla Helsingin kaupungin puisto-, tori-, tms. alueilla eri puolilla kaupunkia.
Lintuja ei saa ruokkia sen enempää omalla asuntopihalla tai parvekkeella kuin kotitalon yhteisellä piha-alueellakaan, jos taloyhtiö on kieltänyt lintujen ruokinnan kiinteistössä.
Rotat ja muut jyrsijät ovat hyviä kiipeämään. Siksi ne saavat hyvin ruokaa myös esimerkiksi puiden oksille ripustetuista lintujen ruokintapaikoista.
Varastot
Polkupyörille on kerrostaloissa usein omat säilytystilansa. Myös lastenvaunuille voi olla omat säilytystilansa. Lastenvaunuja ja -rattaita, ulkoilu- ja leikkivälineitä tai muuta irtaimistoa ei saa säilyttää porrashuoneissa tai kellarikäytävillä paloturvallisuussyistä.
Ulkoiluvälinevarasto ei ole lasten lelujen säilytyspaikka eikä myöskään leikkipaikka. Kaikkien etu on huolehtia, että varastotilojen ovet ovat lukossa.
Kerrostaloissa on yleensä erillinen irtaimistovarasto kutakin asuntoa varten. Kiinteistön omistajalta saa tiedot mahdollisten asuntoihin kuuluvien irtaimistovarastojen numeroista sekä tiedon, peritäänkö asukkaan irtaimistovarastosta erillinen käyttömaksu.
Irtaimistovaraston ovessa on tavallisesti lukkoraudat valmiina riippulukolle, jonka asukas hankkii itse. Jos talossa on erilliset kylmäkellarikomerot, on asukkaan itse lukittava myös oma kylmäkellarikomeronsa.
Sisätiloissa eli esimerkiksi irtaimistovarastossa ei saa koskaan säilyttää bensakanistereita, muita palavia nesteitä eikä kaasuja (esim. kaasugrillien kaasupulloja). Sama koskee rivitalojen asuntovarastoja.
Tupakointi
Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa, myös hisseissä. Taloyhtiön järjestyssäännöissä kerrotaan esimerkiksi se, saako asunnossa tai sen parvekkeella tupakoida ja onko kiinteistön alueelta osoitettu tupakoitsijoille oma erillinen tupakointipaikka. Jos tupakointia ei ole kielletty, noudatetaan parveke- ja pihatupakoinnissa ns. hyviin tapoihin kuuluvaa huomaavaisuutta naapureita kohtaan niin tupakointipaikkojen valinnassa kuin siisteydessäkin eli lähinnä tupakantumppien käsittelyssä. Jos tupakointi on kielletty taloyhtiössä, se koskee siis myös asuntoon kuuluvia tiloja.
Asukkaalla on oikeus ja mahdollisuus tehdä ilmoitus häiritsevästä tupakoinnista asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, mikäli hänen asunnossaan kärsitään jatkuvasti asunnon ulkopuolelta esimerkiksi toisen asunnon parvekkeelta tulevasta tupakansavusta.