Asukkaille

Takaisin uutisiin

Hiilijalanjälki pienemmäksi sähkön avulla

14.11.2019

Auroranlinna on sopinut Helenin kanssa ostavansa jatkossa vain uusiutuvista energianlähteistä peräisin olevaa EKOenergia-sähköä. Myös koteihin saa Heleniltä ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia. Hinta ei ole oston este.

Kaikki Auroranlinnan kiinteistöissään ja toimistossaan käyttämä sähkö täyttää nykyisin Suomen Luonnonsuojeluliiton Suomessa perustaman EKOenergia-merkin kriteerit. Auroranlinnassa tällä EKOenergia-sähköllä toimivat mm. talosaunojen kiukaat, kiinteistöpesuloiden koneet, hissit, autolämmitystolpat ja niin pihojen kuin yleisten tilojen valot. EKOenergian ostolla Auroranlinna tukee samalla siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön ja ympäristönsuojelutyötä.

Ympäristöystävällinen sähkö ei ole kallista ns. perussähköön verrattuna, Helenin Kirsi Suihkonen muistuttaa. Helenin Sähkötalon neuvontapisteessä saa tietoa mm. siitä, miten kotien sähkönkulutus jakautuu eri käyttökohteisiin.

Asukkaille on myös tarjolla ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia, kertoo Helenin kuluttajatuotteiden myynnin kehityspäällikkö Kirsi Suihkonen. Tarjolla on puhdasta Tuulisähköä, tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa yhdistävää Ympäristösähköä, aurinkosähköä sekä mahdollisuus tukea uusiutuvan energian tuotantoa ns. Ympäristöpennillä. EKOenergia-sähkö on sertifioitu Helenillä vain yritysten ja yhteisöjen käyttöön.

– Myös kuluttaja-asiakkaiden tuotteiden alkuperä varmistetaan aina sertifikaatilla. Sertifikaatin myötä kuluttaja voi olla varma, että ostettu sähkö on luvatulla tavalla tuotettua. Sertifikaatin avulla sähkön alkuperää voi seurata aina voimalaitokselle asti, Suihkonen korostaa.

– Jos haluaa pienentää hiilijalanjälkeään sekä samalla tukea uusiutuvan sähkön tuotannon kehittämistä, kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme, joka auttaa oikean tuotteen valinnassa, Suihkonen toteaa.

– Tarjoamme asiakkaille sellaisia tuotteita, joita asiakkaat haluavat ostaa. Joku haluaa vain kotimaista, joku tuuli- tai aurinkosähköä, joku tukea ympäristötyötä yleisemmin. Siksi meillä on useita eri vaihtoehtoja ostaa ympäristöystävällistä sähköä.

Ympäristöpenni on Helenin tuotteista asiakkaalle helpoin. Käytännössä se liitetään normaaliin Helenin kanssa tehtyyn sähkösopimukseen ja tuo asiakkaalle 1,71 euron lisämaksun kuukaudessa. Tuo 1,71 euroa kuukaudessa talletetaan Ympäristöpenni-tilille. Maksun vastineeksi Helen toimittaa asiakkaan kotiin vuodessa 1000 kWh tuulisähköä, mikä on noin puolet kerrostalokaksion vuoden sähköntarpeesta. Lisäksi Helen tuplaa kuukausittain asiakkaan maksaman summan ja tallettaa sen samalle Ympäristöpenni-tilille. Yksi asiakas kerryttää tilin saldoa siis joka kuukausi 3,42 €:lla. Ympäristöpenni-tilille kertyviä varoja käytetään uusiutuvan energian ratkaisujen tukemiseen erillisen Ympäristöpenni-raadin päätösten mukaisesti.

– Helenillä on myös jo kolme aurinkovoimalaa, joista vuokrataan kuluttajille omia aurinkopaneeleita 4,40 euron kuukausimaksulla. Paneelin tuottama sähkö menee vuokraajalle ja voi tuottaa lähes 15 % tyypillisen kerrostalohuoneiston vuosikäytöstä. Paneelin tuottama sähkö vähennetään kodin sähkölaskusta, mutta ei toki kata paneelin koko vuokraa. Mutta jos haluatte tukea siirtymistä aurinkosähköön, uusimmasta voimalasta on vielä vapaana noin 300 paneelia, Suihkonen vinkkaa.

Auroranlinna ostaa nykyisin Heleniltä vain uusiutuvilla menetelmillä tuotettua EKOenergia-sähköä. Kaikki mm. Auroranlinnan kiinteistöjen pesuloissa, saunoissa, hisseissä, porrashuoneissa ja pihavalaistuksessa käytettävä sähkö on siis nykyisin ympäristöystävällistä. EKOenergia-merkin on Suomessa perustanuut Suomen Luonnonsuojeluliitto. Helen myy EKOenergiaa vain yrityksille ja yhteisöille.

– Ympäristöystävällinen sähkö maksaa vain hieman enemmän kuin ns. perussähkö. Kerrostaloasunnossa näistä tuotteista tuleva lisähinta on ollut keskimäärin alle kaksi euroa kuukaudessa perussähköön verrattuna. Ympäristötyö vaihtamalla sähkösopimus uusiutuvaan sähköön ei siis käytännössä rasita kenenkään taloutta, Suihkonen muistuttaa,

– Itse sähkön hankimme sähköpörssistä, jonne Helen myös myy tuottamansa sähkön. Ympäristöystävällisen sähkön hankinta tarkoittaa käytännössä, että ostamme mainitsemiani sertifikaatteja kulutusta vastaavan määrän. Sähkön osalta päästöttömyys onkin helpompi ratkaista kuin suurimittaisessa lämmön tuotannossa. Omassa energiantuotannossamme tavoitteemme on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä: kivihiilen käyttö loppuu vaiheittain, ja kokonaan vuoteen 2029 mennessä, Kirsi Suihkonen toteaa.

Lisätietoa Helenin uusiutuvaan energiaan perustuvista sähkötuotteista saan netissä osoitteesta helen.fi/sahko/kodit/sahkosopimus sekä Helenin asiakaspalvelunumeroista arkisin klo 8-18 ja Kampin Sähkötalon neuvontapisteestä arkisin klo 8-16.