Asukkaille

Takaisin uutisiin

Typerät vahingot tulevat asukkaalle kalliiksi

22.04.2014

Kiinteistöyhtiöissä on sattunut ikävän usein vesi- tai muita vahinkoja, joiden korjauskulut joudutaan perimään vuokralaisilta. Nämä vahingot voisi käytännössä estää, kun asukas olisi huolellinen ja varovainen eikä tekisi typeryyksiä.

”Nyt on lättytaikina valmis. Pistän tuon muovikulhon tuohon paistinpannun vierelle niin on näppärä pistää taikinaa kauhalla paistinpannulle. Pannuhan onkin kohta kuuma …. Jaa, puhelin soi. No hei Kaarina pitkästä aikaa. Odota, mene tuohon olohuoneen puolelle….

Hahhahhaa … kuule Kaarina, kylläpä täällä on omituinen käry. Ei herranjestas, minullahan oli paistinpannu hellalla ja levy täysillä, kun piti alkaa paistaa ohukaisia. Nyt pitää lopettaa.

Hälytyskeskus …. Siis hellan vieressä ollut muovikulho on sulanut ja syttynyt palamaan keittiössä osoitteessa….”

”Khylläpä oli hauska ilta. Mhutta nyt pitää mennä shuihkuun…. Huh kun vhäsyttää, istunpa vähän thässä shuihkun alla….

Auroranlinnan vikailmoituskeskus …. Asuntonne katosta valuu vettä. Teillä on suihku itsellä sillä kohtaa. Lähetämme huoltomiehen heti paikalle.

Huoltomies täällä. Vesivahingon syynä oli se, että asukas oli nukahtanut suihkun lattialle viemärin päälle ja suihku oli jäänyt auki.”

”Pistänpäs tuon pyykkikoneen päälle, niin voin nostaa puhtaat vaatteet narulle, kun tulen kaupasta ….. Apua, mistä tämä kaikki vesi on tullut lattialle.”

Esimerkit typeristä vahingoista ovat todellisia. Tulipalot asunnoissa alkavat hyvin usein sen takia, että asukas unohtaa hellan päälle tai kynttilän palamaan vartioimatta. Myös vialliset sähkölaitteet ja jatkojohdot ovat yleinen palon syy.

Vesivahingoissa suihkuun nukahtaminen on yksi isojen vahinkojen aiheuttaja. Myös astian- ja pyykinpesukoneiden letkujen irtoaminen tai rikkoontuminen aiheuttaa isoja vahinkoja, etenkin kun kone jätetään käymään yksinään. Samoin voi käydä, jos unohdetaan vesihana valumaan tulpalla suljettuun tiski- tai käsienpesualtaaseen. Puhdistamattomat viemärien lattiakaivot ovat nekin usein ongelma, sillä riittävä määrä hiuksia, pölyä, tekstiilinukkaa yms. roskaa pystyy tulppaamaan viemärit vetämättömiksi. Riski konkretisoituu vahingoksi etenkin silloin, kun pyykkikone purkaa vetensä samaan viemäriin.

Asukkaan kannalta esimerkiksi nuo edellä mainitut esimerkit ovat kaikki niin sanotusti itse aiheutettuja vahinkoja. Sellaiseksi lasketaan myös se, että ei ilmoiteta rakenteisiin tai kiintokalusteisiin vuotavasta wc-istuimesta tai vesihanasta. Tällöin kiinteistöyhtiö kyllä pistää paikat kuntoon vahingon jälkeen, mutta korvausvastuussa on vahingon aiheuttanut henkilö. Vahingonkorvausvastuu voi muodostua hyvinkin suureksi. Vahingon takiahan voidaan joutua tekemään korjauksia myös muissa asunnoissa. Lisäksi voi tulla kuluja mm. muiden asukkaiden väliaikaisen majoittamisen järjestämisestä. Viikko hotellissa neljälle hengelle esimerkiksi ei ole Helsingissä ihan ilmaista.

Kotivakuutus korvaa vain sen, mitä sen vakuutusehtojen mukaan kuuluu korvata. Kotivakuutus on tärkeä olla mm. suojattaessa omaa irtaimistoa mm. murtovarkauksia tai putkirikkojen aiheuttamia vahinkoja vastaan. Mutta siinä voikin sitten tulla tenkkapoo, jos todetaan asukkaan aiheuttaneen vahingon törkeällä tai tahallisuuteen verrattavalla huolimattomuudella tai jos asukas on ollut humalassa vahingon aiheutuessa.

Auroranlinnassa kuvatun kaltaiset ”vahingot” ovat aiheuttaneet jopa kymmenien tuhansien korjauskustannukset. Sekä asukkaille että kiinteistönomistajalle olisi tietysti aina mukavinta ja helpointa, ettei tarvitsisi sen enempää korjata turhia vahinkoja kuin kiistellä siitä, miten kustannukset maksetaan.

typerat_vahingotKuva on todellisesta elämästä taloudesta, jossa suihkua käyttää kaksi pitkätukkaista naista ja yksi lyhyttukkainen mies. Suihkutilan lattiakaivoon on kertynyt muutamassa viikossa hiiren kokoinen kasa hiuksia. Jos kaivoa ei siivota, se menee tukkoon ja johtaa veden tulvimiseen lattialle ja jopa vesivahinkoon. Pesukoneen poistovesi voi myös tukkia monessa talossa lattiakaivot. Jos pesukone jätetään yksin päälle, voi siivoamaton lattiakaivo aiheuttaa tulvan.