Asukkaille

Takaisin uutisiin

Tuholaiset palasivat kaupunkiin

18.09.2015

Siisteyskään ei ikävä kyllä estä seinäluteiden, russakoiden, jauhokoisojen, torakoiden yms. pääsemistä koteihin. Esimerkiksi työ- ja lomamatkoilta on matkatavoissa tullut usein mukana ikäviä tuliaisia. Tuholaiset saattavat ilman nopeaa ja tehokasta torjuntaa levitä äkkiä jopa koko taloon. Tavaroiden ja kodin säännöllinen tarkistaminen ja kaikista tuholaisepäilyistä ilmoittaminen heti paikalla on suurta viisautta.

Myös Auroranlinnan taloissa on jouduttu paneutumaan tuholaisongelmaan. Kutsumaton tuholaisvieras voi tulla kotiin monen portaan kautta eli olla alkujaan lähtöisin aivan eri paikasta kuin mistä se tarttuu mukaan. Ikäviä pikkuvieraita on löytynyt jopa Euroopan ja Lapin matkailukeskusten loistoluokan hotelleista ja luksusasunnoista.

Tuholaisista ehkä ikävin on seinälude, joka puree nukkuvia ihmisiä. Puremaan ei herää, mutta sen jäljet näkyvät iholla. Jos luteista ei löydy merkkejä, mutta asunnossa on hyppiviä pikkueläviä, voi kyse olla kirpuista. Lisätietoja luteiden havaitsemisesta ja tunnistamisesta löytyy täältä.

Kierrätyskalusteet ovat yksi riski, mutta yhtä lailla tuholainen on voinut tarttua jostain niille sopiviin tuontitavaroihin tai niiden pakkauksiin. Kaikkialla on siksi syytä katsoa tarkkaan ympärilleen ja tutkia, onko majapaikassa tai vaikkapa huonekalussa, jota on viemässä kotiinsa, merkkejä ei-toivotuista vieraista.

Tuholaisten olemassaoloa ei ole mitään syytä hävetä eikä salata. Kaikista havaintoepäilystäkin on syytä tehdä heti ilmoitus Auroranlinnan vikailmoituspalveluun 010 286 6245. Näin tuholaisten leviäminen voidaan ehkäistä.

Isännöitsijä tilaa kohteeseen tarvittaessa asiantuntijan, joka voi tutkia myös muita asuntoja kuin sen, josta torjuntatilaus on tehty. Toimenpiteet päätetään aina tapauskohtaisesti kokonaisuutena. Torjunta pitää tehdä riittävän laajalti, ettei ongelma jää muhimaan talossa.

Osa kutsumattomista vieraista on vaarattomia. Sokeritoukkia, joita tahtoo olla tietynikäisissä taloissa, varten ei tilata torjuntaa juuri tästä syystä, vaan torjunta jää asukkaiden vastuulle.

Torjunta on asukkaan etu. Siksi asuntoihin on päästävä silloin, kun niissä on ilmoitettu tehtävän torjuntaa. Samasta syystä asunnon pitäisi olla ennalta ohjeistetussa kunnossa. Kun ohjeissa esimerkiksi pyydetään vetämään huonekalut irti seinästä, se kannattaa tehdä, jotta torjuntatyön tekijä voi tehdä työnsä kunnolla. Samaten annetut varoajat ja ohjeet elintarvikkeiden tai irtaimiston käsittelystä on aiheellista ottaa tosissaan.

Ikävä puoli asiassa on, että pahimmillaan torjunta voi vaatia koko irtaimiston käsittelyn ja tuhoamisenkin. Jos esimerkiksi huonekaluihin on pesiytynyt seinäluteita, huonekalut pitää hävittää. Samaten saastuneet elintarvikkeet kannattaa hävittää. Tekstiilit sen sijaan puhdistuvat 60 asteen pesussa tai pakastamalla ja puhdistamalla sen jälkeen.

Tuholaisia voi olla muun muassa sängyssä, ruokakaapissa ja vaatteissa. Keittiössä voi nähdä noin sentin mittaisia vaaleita toukkia tai hieman kömpelösti lentäviä hyönteisiä, jolloin on syytä epäillä jauho- tai muun koisaperhosen pesiytyneen kaapin kuivaelintarvikkeisiin. Pienet kuoriaiset keittiön tasoilla tai hyllyillä taas voivat olla häröjä. Jos samoja otuksia on esim. riisin tai hiutaleiden seassa, on kotiisi tullut ehkä riisihärö, hinkalokuoriainen tai jyväkärsäkäs.

Vaatekaapissa taas puuvilla-asusteeseen voi tulla yllättäen reikä. Jos lattialla on raidallinen toukka, olet ehkä saanut kotiisi turkiskuoriaisen. Asia varmistuu, jos kotoa löytyy samannäköisiä tyhjiä toukan kuoria. Oljenkeltainen pieni perhonen taas voi merkitä, että vaatekoi on löytänyt kotiisi. Koi pitää etenkin luonnonkuitutekstiileistä

Myös torakat ja russakat ovat tulleet monien matkatavaroiden mukana koteihin. Lisäksi ne ovat vikkeläjalkaisia ja leviävät helposti asunnosta toiseen. Niitä on syytä epäillä, jos keittiössä, wc:ssä tai kylpyhuoneessa joku hyönteinen pujahtaa nopeasti kaapin tai listan taakse. Jos keittiössä on lisäksi kaappien saumoissa pieniä hyönteisen ulostejälkiä, epäilys vahvistuu.

Tuholaistorjuntaa tekevällä Rentokil Oy ja Auroranlinna ovat keränneet tunnistamisohjeita asukkaiden avuksi. Pääset tutustumaan muiden tuholaisten kuin luteen tunnistamis- ja torjuntaohjeisiin klikkaamalla tästä.

Normaalitapauksissa torjuntakulut maksaa kiinteistönomistaja. Asukkaan irtaimiston vahingot jäävät kuitenkin asukkaan tai asukkaan vakuutusyhtiön korvattaviksi. Ihan rahankin takia on siis syytä olla yhteydessä Auroranlinnan vikailmoituspalveluun 010 286 6245 heti, jos vähänkin epäilee tuholaisia.

Oikeusoppineet ovat todenneet, että asukas voidaan jopa katsoa toimineen tuottamuksellisesti, jos hän ei ilmoita tuholaisista heti. Tuottamuksellinen vahinko taas voi johtaa korvausvelvollisuuteen. Tuholaistapauksessa vahingot voivat olla mittavat.

auroranlinna_seinalude

Kuvassa oleva seinälude on inhottava vieras. Siksi sen tuholaistorjuntaan on syytä ruveta heti.