Säkerhet och teknik i hemmet
På den här sidan
- Ventilation
- Skötsel av vitvaror
- Låsning
- Uppvärmning
- Brandsäkerhet
- Eldstäder
- Tvättmaskin och diskmaskin
- TV och bredband
- Vatten- och avloppsarmaturer och elektrisk utrustning
- Allmänna säkerhetsanvisningar
![](https://auroranlinna.fi/wp-content/uploads/2020/11/asukkaille_net_0525-76Yd8s2V-vastavalo-707959-3-1024x231.jpg)
Här hittar du snabbt information om säkerheten i ditt eget hem samt anvisningar gällande hemeletronik och skötseln av vitvaror.
Ventilation
Rengöring av spisfläktar och -kåpor och byte av filter vid behov hör till hyresgästens skyldigheter. Mer anvisningar hittar du i videon Liesituulettimen tai liesikuvun puhdistus
Luften i bostaden ventileras som planerat endast om ventilerna fungerar som de ska. Mellan stommen och skivan på ventilationens utloppsventil, en glipa som ofta är bara några millimeter, samlar sig gärna damm, och i kök även fett, som täpper till den. Därför är det av yttersta vikt att ventilerna rengörs tillräckligt ofta till exempel med borste och rengöringsmedel.
Dessutom måste hyresgästen se till att bostadens friskluftsventiler fungerar, så att ingen oren luft kommer in i bostaden till exempel genom strukturerna eller ytterdörren. Såväl den fastighetsspecifika som den bostadsspecifika ventilationsenheten producerar luft då den suger ut undertryck ur bostaden. Ny luft ersätter alltid frånluften den väg som luften lättast kommer igenom.
Filtren till bostadens friskluftsventiler anskaffas av Auroraborg, men hyresgästerna ska byta ut filtren enligt anvisningarna när de rena filtren distribueras till bostäderna. Ett smutsigt filter förhindrar frisk luft från att komma in i bostaden. Anvisningarna hittar du även här (tyvärr bara på finska):
F-filtren: 29-12-2008-12-20-38-TULOILMAVENTTIILIN_KAYTTO_biobe
VS-filtren: 29-12-2008-12-18-59-saato-ohjevaihto-ohje_VS-100
Karmfiltren: 29-12-2008-12-18-8-saato-ohje.vaihto-ohjeF-100
Skötsel av vitvaror
Spis
Spisen är permanent ansluten till elnätet. Anslutningen får endast frånkopplas av en elmontör.
För att spisen och ugnen ska fungera effektivt, måste de rengöras regelbundet.
Kylskåp/frys
För att de ska fungera som de ska, måste kylskåpet/frysen skötas rätt. Kylskåp, svalskåp samt eventuellt frysfack och frys ska avfrostas 2–4 gånger per år, såvida vitvaran inte har automatisk avfrostning.
Hyresgästen ska även rengöra rörsystemet på baksidan av kyl- och svalskåpet/frysen från damm och golvutrymmet under kylskåp/frys som står på golvet. Medan kylskåpet/frysen rengörs, ska de försiktigt flyttas från sina platser och stickkontakten dras ut från uttaget.
Ett ställe i kyl- och svalskåp som kräver särskilt regelbunden rengöring är avledningsrören för avfrostningsvattnet, som löper genom bakväggen. Avledningsröret igensätts lätt, varvid vatten börjar ansamlas inuti frysen/svalskåpet.
Beskrivingar för skötsel av vitvaror
Låsning
Ytterdörren bör sättas i baklås när bostaden har tömts.
Inga värdesaker bör förvaras i källaren, på vinden eller i förrådsutrymmen på gården. Saker som är känsliga för fukt eller kyla håller sig inte på den ouppvärmda vinden eller i förrådsutrymmet på gården.
Auroraborg rekommenderar att inga säkerhetslås monteras på bostädernas ytterdörrar. Fastighetsägarens representanter och räddningsväsendet ska alltid ha åtkomst till bostäderna i händelse av en nödsituation.
Om ett säkerhetslås har monterats på bostadens dörr och dörren, alternativt ett fönster, på grund av säkerhetslåset måste slås in för att man ska komma in i bostaden, ansvarar hyresgästen för reparationskostnaderna. Det har ingen betydelse att hyresgästen lämnat en nyckel till säkerhetslåset till servicebolaget, eftersom man i en nödsituation inte har tid att leta fram nyckeln. Att lämna in en nyckel till säkerhetslåset till servicebolaget hjälper endast vid så kallade icke-brådskande servicebesök.
Om hyresgästen behöver beställa öppning av dörrar på grund av att hen har glömt nycklarna, görs beställningen alltid via Auroraborgs tjänst för felanmälan på nummer 010 286 6245. För öppning av dörr debiteras en avgift i enlighet med den gällande prislistan. Dörren får endast öppnas för hyresgäster som antecknats i hyresgästförteckningen.
Uppvärmning
I byggnader med vattenburet värmesystem är det proffs som har reglerat de termostatiska elementventilerna till att automatiskt hålla rumstemperaturen jämn. Elementens yttemperatur varierar mellan sval och varm, och detta styrs av termostaten. Med andra ord är elementen endast varma när termostaten styr dem till att värma upp rummet.
Du kan påverka temperaturen i ditt hem med termostaten genom att vrida den till mer öppet eller stängt läge inom de fastställda gränserna. Om temperaturen i rummet sjunker under +19 °C eller stiger över +23 °C och situationen inte kan åtgärdas med bostadsspecifik justering, ska du göra en felanmälan om ärendet. Hyresgästen får inte modifiera elementreglerventilernas inställningsvärden.
Termostatventiler får inte övertäckas med gardiner eller stora möbler. Termostaten avbryter i sådana fall uppvärmningen av rummet, vilket leder till att rummet svalnar. Om termostaten är placerad i närheten av ett vädringsfönster och vädringsfönstret hålls öppet, höjer termostaten å andra sidan värmen. I sådana fall värms elementet upp för mycket, vilket lätt leder till att rummet blir för varmt. Dessutom förbrukas energi i onödan.
Den lämpligaste rumstemperaturen är enligt undersökningar cirka +20–21 °C. Den bästa nattsömnen uppnås i en svalare temperatur om cirka +19 °C.
Att minska rumstemperaturen med en grad sparar cirka 5–7 procent uppvärmningsenergi.
Brandsäkerhet
Räddningsvägar
Räddningsvägarna ska under alla omständigheter hållas fria för utryckningsfordon. Brandbilar och ambulanser måste utan dröjsmål och hinder kunna komma fram till destinationen.
Brandvarnare och kolmonoxidlarm
Sunt bondförnuft, men även lagen, förpliktar hyresgästen att installera tillräckligt med brandvarnare i sitt hem och hålla dem i funktionsdugligt skick. Enligt bestämmelserna ska det finnas minst en brandvarnare per påbörjad 60 kvadratmeter bostadsyta. Detta innebär att en bostad om 61 kvadratmeter ska ha minst två brandvarnare.
Utöver brandvarnare finns det skäl att öka säkerheten i hemmet med kolmonoxidlarm. Kolmonoxid är en luktfri, smaklös, färglös och giftig gas, som inte kan uppfattas med mänskliga sinnen. Eftersom kolmonoxid är något lättare än luft, måste du fästa särskild uppmärksamhet vid placeringen av kolmonoxidlarmet. Kolmonoxid stiger inte nödvändigtvis rakt upp mot taket. Ett kolmonoxidlarm ersätter inte ett brandlarm, men är ett användbart tillägg till säkerheten i hemmet.
Utan fungerande batterier är varken brandvarnare eller kolmonoxidlarm till någon nytta. Varnarna och larmen fungerar inte heller i all evighet, utan du rekommenderas byta ut dem med högst tio års mellanrum. Det är hyresgästens skyldighet att alltid se till att bostaden har fungerande varnare och larm, det vill säga vid behov byta ut batterier, varnare och larm.
Om bostaden har brandvarnare som är anslutna till det fasta elnätet, ska hyresgästen följa upp deras funktion samt omedelbart göra en felanmälan om de inte längre fungerar.
Video on brandvarnare och braqndsäkerhet
Öppen eld/stearinljus
Den viktigaste säkerhetsåtgärden vid hantering av eld är försiktighet och noggrannhet. Därför måste du alltid övervaka öppen eld, det vill säga se till att stearinljus står på ett brandsäkert underlag och att de inte lämnas utan tillsyn. Likaså måste du se till att till exempel husdjur eller små barn inte av misstag kommer åt att fälla ned stearinljus eller värmeljus, och att luftströmmen från fönstret inte orsakar att gardinen fladdrar mot den öppna elden.
Det är absolut förbjudet att göra upp någon som helst eld på balkongerna. Grillning på balkonger får endast ske med elgrillar. På terrassen och gården utanför huset är det tillåtet att grilla med gas- och elgrill. Brandsäkerheten ska under alla omständigheter följas såväl på balkonger som gårdar och terrasser och inne i bostäderna, både vid matlagning och i övrigt boende.
Användning av bastun i bostaden
Om bostaden har en egen bastu, får bastun inte användas till exempel som torkrum för tvätt eller förrådsutrymme. Aggregatet får aldrig slås på om det i närheten av det finns någonting som inte hör till bastuns fasta inredning, till exempel sittunderlag eller handdukar.
Räddningsplan
En separat räddningsplan har utarbetats för varje fastighet och dessa hittar du på fastighetens egen sida.
Eldstäder
Eldstäder i lägenheter är inte i bruk för brandsäkerhetens skull. Det menar att öppen eld i eldstäder är förbjuden i alla förhållanden.
Tvättmaskin och diskmaskin
Tvätt- och diskmaskiner får endast installeras på avsedda platser. Hyresgästens egen diskmaskin eller tvättmaskin får endast anslutas till vattenlednings- och avloppsnätet av en kompetent installatör. Hyresgästen är ersättningsskyldig för eventuella vattenskador som uppstår till följd av installationer på eget ansvar, vilket innebär att det finns skäl att ta reda på hurdant skydd och vilka villkor som den egna hemförsäkringen ger vid den här typen av skador. VVS-installatörens installationsintyg bör sparas i händelse av en eventuell vattenskada.
Samtliga vattenledningsanslutningar ska vara trycktåliga. I anslutning till tvättmaskinskranen ska det finnas en backventil (sugskydd). Under diskmaskinen ska det finnas ett för ändamålet avsett läckageskydd.
Vid utflyttning ska hyresgästen återställa eventuellt underskåp som demonterats i samband med installation av diskmaskin.
Vattenlednings- och avloppsanslutningar till diskmaskinen och tvättmaskinen ska pluggas igen korrekt i samband med att maskinen tas bort.
TV och bredband
Fastigheterna är i huvudsak anslutna till DNA:s kabel-TV-nät. I områden som inte har DNA-nät, finns vanligen ett traditionellt antennsystem (DVB-T). Kontrollera uppgifterna om våra fastigheter för att se vilket när din bostad är anslutet till.
Ett tillstånd av Auroraborg krävs för alla installationer av tilläggsutrustning, såsom satellitantenner. Antenner får under inga som helst omständigheter fästas i väggar eller tak.
För bostäder som är anslutna till DNA:s kabelnät ingår 25 M fastighetsbredband i hyran. Ibruktagning av fastighetsbolagets bredband förutsätter att anslutningen aktiveras och att ett modem förvärvas i enlighet med DNA:s anvisningar. Om hyresgästen vill ha en snabbare bredbandsuppkoppling än bostadsaktiebolagets bredband, kan hen på egen bekostnad avtala om det med den önskade operatören.
Vatten- och avloppsarmaturer och elektrisk utrustning
Eluttagen i badrummet och de flesta eluttag i köket är skyddsjordade. Till dessa kan endast jordade eller skyddsisolerade dons stickproppar anslutas. I våtutrymmen eller utomhusutrymmen får du inte använda någon elektrisk anordning som är ansluten till ett vanligt uttag utanför tröskeln till det ifrågavarande utrymmet. Till exempel är det livsfarligt att använda julgransbelysning avsedd för inomhusbruk på balkongen genom att dra sladden dit från insidan av bostaden. Inget som helst uttag i badrummet får användas medan duschen eller badkaret används.
Trasiga vägg- och takuttag och trasig fast belysning i bostaden ska felanmälas. Installationer och reparationer av elektriska anordningar får endast utföras av en installatör som auktoriserats av myndigheterna.
Detta gäller inte lampor eller säkringar som brunnit. Dessa ska hyresgästen själv byta ut eller låta byta ut. Även byte av spislampan och kylskåpslampan hör till hyresgästens ansvarsområde.
Läckande kranar och konstant rinnande spoltank i toaletten ska omedelbart felanmälas till Auroraborgs felanmälningsnummer 010 286 6245. Om läckande är marginellt, gör en elektronisk felanmälan.
Matavfall, fett och kaffesump får inte spolas ned i avloppet i köket eller toaletten. Dessutom är det förbjudet att slänga bindor, blöjor, kattsand och andra föremål i toaletten. Dessa föremål orsakar lätt igensättning av avloppet. Om avloppet måste öppnas med anledning av detta, kommer hyresgästen att debiteras kostnaden.
Hyresgästen ansvarar för att regelbundet rensa golvbrunnarna i badrummet från bland annat löst hår och damm. Om det uppstår avloppslukt i bostaden, kan skälet till det vara att golvbrunnen har torkat. Ett vattenlås som torkat börjar fungera igen när du spolar vatten i avloppet.
Tilläggsinformation om video Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus.
Tilläggsinformation om video Hajulukon puhdistaminen.
Tilläggsinformation om video WC-kalusteet ja vesivuodot.
Allmänna säkerhetsanvisningar
En guide till säkerhet i hemmet
Finib ansökningsblankett för gruppolycksfallsförsäkring (på finska)
Om du råkar ut för en olycka på fastigheten, till exempel under städning, kan du ansöka om ersättning för behandlingskostnader med ovanstående ersättningsanspråk.
Vid behov kan du be om mer information om frågor som rör ifyllandet av ansökan genom att ringa försäkringsbolaget AIG Europes kundtjänstnummer 0203 03456 eller via e-post till finlandclaims@aig.com.