Asukkaille

Takaisin uutisiin

On aika varautua lumeen ja liukkauteen

10.12.2014

Viime vuosina on ollut useita runsaslumisia ja muutenkin kelioloiltaan haastavia talvia. Myös asukkaiden on taas aika varautua mahdollisiin lumien pudottamisiin katoilta ja liukkaissa keleissä liikkumiseen.

Rakennukset sinänsä kestävät tavallisesti katoille sataneen lumen. Asukasturvallisuuteen vaikuttavat eniten räystäille kehittyvät lumilipat ja jääpuikot. Huoltoyhtiöt tarkkailevat niitä ja poistavat vaaralliset lumilipat ja jääpuikot niitä havaitessaan. Silti myös asukkaiden valppaus on tarpeen ja asukkaita pyydetäänkin ilmoittamaan huoltoyhtiöille mahdollisista vaaratilanteista aina havaitessaan. Näin varmistetaan, ettei synny vaaratilanteita.

Asukkaita pyydetään myös varautumaan jo etukäteen mahdolliseen lumenpudotustyöhön. Katoilta lumi on lähes poikkeuksetta pudotettava suoraan alas. Siksi pihakalusteet yms. on syytä siirtää tai suojata mielellään jo ennen lumen tuloa pois räystään alta paikkaan, missä ne eivät vahingoitu. Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa katolta putoavan tai pudotettavan lumen aiheuttamia vahinkoja. Asukkaiden itse istuttamat kasvit tai esimerkiksi satelliittiantennit on myös suojattava tai siirrettävä.

Myös aurausta haittaava tai estävä omaisuus pitää siirtää pois aurauksen tieltä. Tämä auttaa huoltomiehiä työssä ja lisää sekä asumisviihtyvyyttä että liikkumisen turvallisuutta.

Varsinkin peltikatoilla olevat lumet voivat tulla alas myös itsestään, etenkin lämpötilojen vaihtuessa nopeasti suojakeliksi. Esimerkiksi rivitalojen takapihojen puoleisilla lappeilla ei ole lumiesteitä. Tästä on syytä varottaa erityisesti lasten leikkiessä ulkona.

Mikäli lumen paino ja määrä alkaa rasittaa kattorakenteita tai on vaara sulamisvesien joutumisesta rakenteisiin, poistetaan lunta katoilta pudottamalla. Välillä lumen poisto joudutaan tekemään erittäin lyhyellä varoitusajalla, jolloin ei välttämättä pystytä tiedottamaan töiden käynnistymisestä kuten tavallisesti. Näin voi olla, että esimerkiksi lomamatkalla oleva asukas ei saa tietoa lumen pudotuksesta ennen töiden alkamista. Siksi ennalta varautuminen on tärkeää.

Asuntojen ulko-ovien edustojen lumityöt ja liukkauden torjunta kuuluvat vuokralaiselle etenkin rivi- ja luhtitaloissa. Kerrostaloissa liukkauden torjunnasta vastaa pääsääntöisesti huoltoyhtiö, mutta myös kerrostaloissa on aina tarjolla hiekoitushiekkaa pihan hiekoituslaatikoissa. Tarkoitus on, että asukkaat voivat hiekoittaa rappujen edustat ja käytävät, jos ne ovat vaarallisen liukkaita. Etenkin säiden nopeasti vaihtuessa tilanne voi muuttua nopeasti.

Jos huomaatte, että kiinteistöllä on liukasta, ilmoittakaa siitä heti huollon vikailmoitusnumeroon 010 286 6245. Jos liukastumisvahinko kuitenkin tapahtuu, vahinkoilmoitus pitää tehdä Auroranlinnaan heti kun se on mahdollista.

KOy Auroranlinna

Folio Images/Gorilla +46 8 720 56 00 info@folio.se

 

Varovaisuus ja talvikäyttöön tarkoitetut kengät vähentävät liukastumisen ja siitä aiheutuvien vammojen riskiä.