Asukkaille

Takaisin uutisiin

Moni kotipalo lähtee keittiöstä

14.12.2012

Joulunaikaan keittiössä tehdään paljon ruokaa ja kodit koristellaan elävällä kynttilänvalolla. Hyvä juttu kun muistaa tarvittavan varovaisuuden. Liesi on ylivoimaisesti eniten kotipaloja aiheuttava kodinkone. Kynttilät ja tuikut ovat vaarattomia, kun ne on sijoitettu turvallisesti eikä niitä jätetä palamaan valvomatta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö on perehtynyt kotien sähköpaloihin. Tukesin pelastusviranomaisilta saamien tietojen mukaan keittiön liesi tai uuni on syynä kodissa syttyneeseen tulipaloon selvästi useammin kuin muut laitteet.

Lieden levy unohtuu tai menee vahingossa päälle

– Äiti tai isä laittaa ruokaa tai leipoo. Lapsi alkaa itkeä tai kännykkä soi kesken työn. Levy jää päälle ja unohtuu, kun ajatus siirtyy muualle. Lieden vieressä on esimerkiksi muovinen ruokailuvälinekippo, muovipussi täynnä hedelmiä tai jotain muuta helposti palavaa tai kylmällä levyllä on tilapäisesti vaikkapa muovikulho täynnä taikinaa tai ruoka-aineksia. Muovi sulaa kuuman levyn puolelta ja astia kaatuu liedelle syttyen palamaan tai kuumuus saa lieden vieressä olevan muovin, paperin tms. materiaalin syttymään, Jukka Lepistö kuvaa yhtä syttymissyytä.

– Toinen iso riski ovat kotieläimet ja lapset. Jos paistinpannu tai muu ruoanvalmistusastia jää levylle, voivat ainakin koirat ja isot kissat helposti pistää vahingossa lieden päälle. Ne hyppäävät usein edestäpäin liettä vasten ja kääntyvät siitä sitten sivulle. Kun levyjen kytkimet ovat aika herkkiä, on monessa syttymissyyn selvityksessä päätelty palon aiheutuneen lemmikin tassun pyyhkäisystä kytkimeen. Lapsilla taas kyse on usein leikistä tai kokeilusta, jossa ei osata ajatella nappulan pyörityksen vaikutuksia, Lepistö jatkaa.

– Myös aikuiset ovat monessa paloon johtaneessa tilanteessa pistäneet levyn päälle vahingossa. Tätä tapahtuu esimerkiksi, kun tuodaan ostoksia keittiöön. Keittiöön tulee ehkä useampi henkilö yhtä aikaa ja jotain saatetaan pistää hellan päällekin hetkeksi. Ahtaassa ja kiireessä pyyhkäistään sitten huomaamatta levy päälle ja palo lähtee tästä, Jukka Lepistö lisää esimerkkiluetteloa.

– Toimiva palovaroitin esimerkiksi keittiön viereisessä huoneessa niin, ettei varoitin ala piipata normaalin ruoanlaiton yhteydessä, on halpa ja hyvä keino estää isoja henkilö- ja omaisuusvahinkoja, Lepistö tietää kokemuksista.

Käyttöohjeiden luku on tärkeä osa turvallisuutta.

Jukka Lepistö muistuttaa, että esimerkiksi vanhemmat mikroaaltouunit eivät välttämättä kestä joululaatikon lämmittämistä siinä alumiinivuoassa, jossa laatikko myydään. Myös jää-pakastinkaappejä, astian- ja pyykinpesukoneita, televisioita, tietokoneita jne. pitää käyttää, hoitaa ja huoltaa valmistajan ohjeiden mukaan, jos halutaan elää turvallisesti. Käyttöohjeet löytyvät usein netistä, vaikka ne olisivat kadonneet muutossa tai ostopakkauksen mukana.

– Tyypillinen esimerkki tarvittavasta hoidosta on jää-pakastinkaappien takapuolen ritilöiden imurointi riittävän usein. Toinen on, ettei esimerkiksi pakastinta pidetä parvekkeella. Sähkölaitteiden pito oloissa, joissa lämpötila vaihtelee paljon, kerryttää niiden sisälle kosteutta ja voi aiheuttaa kipinöintiä ja sytyttää tulipalon. Mikroaaltouunissa kannattaa käyttää mikrokupua tai kannellista astiaa, jolloin ruokaa ei roisku, ja puhdistaa sisäpuoli säännöllisesti, jolloin riski esimerkiksi seinämiin kertyneen rasvan kärähtämisestä vähenee olennaisesti, Lepistö kertoo.

– Jatkojohtoja tulisi käyttää suositusten mukaan vain väliaikaisesti ja ainakin varmistaa, että johdot ovat ehjiä ja ettei niiden rasioihin pääse mitään roskaa tai kosteutta. Suosittelemme, että esimerkiksi televisiot ja tietokoneet sammutetaan virtakatkaisimesta aina käytön loputtua. Ne kannattaa myös irrottaa seinästä aina, kun kotoa ollaan poissa pitempään. Tämä vähentää esimerkiksi ukkosvaurioiden riskiä.

– Pistokkeita ei kuitenkaan kannata repiä irti pistokkeista ja jatkojohdoista koko ajan, koska liitos voi löystyä sen takia vaarallisesti. Jos pistorasia tai jatkojohto on viallinen tai löysä, se on syytä uusia heti. Koneisiin ja jatkojohtoihin, joissa johdon suojakumi on irronnut pistokkeen liitoskohdasta, pätee ohje uusi johto heti, koska niistä on vaurioitunut olennainen turvallisuuselementti, Jukka Lepistö listaa vinkkejä kotipalojen välttämiseen.

Valaisimet ja sähköiset lisälämmittimet ovat myös monen palon taustalla. Jos kuuma halogeeni- tai hehkulamppuvalaisin kaatuu esimerkiksi lasten leikeissä sohvalle tai verhojen päälle, voi kangas syttyä nopeasti. Samaten on syytä olla erittäin varovainen kaikenlaisten paperivarjostinviritelmien kanssa. Sähköisissä lisälämmittimissä, sähköpattereissa ja saunankiukaissa olennaista on, ettei niiden päällä ole mitään syttyvää.

– Yksi perusohje on, ettei tiski- tai pesukonetta saa jättää käymään yksin. Ne ovat aiheuttaneet monia paloja eri syiden takia. Sen sijaan esimerkiksi kinkun paisto uunissa yön yli matalalla lämmöllä on aika riskitöntä – ainakin jos palovaroittimet on sijoitettu asiallisesti ja niissä on toimivat patterit, Jukka Lepistö toteaa vielä.

Yksin palava kynttilä tai tuikku on aina riski

– Kynttilää ei kannata jättää yksin, sillä tuli karkaa tosi nopeasti esimerkiksi verhoihin.  Kun asunnon tai parvekkeen ovi avataan, verho saattaa heilahtaa ikkunalaudalla palavien kynttilöiden liekkiin, tähdentää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin projektipäällikkö Riikka Ahopelto.

– Tuikut ovat myös riskitekijä. Ne kuumenevat kovasti ja siksi niitä ei saa koskaan laittaa minkään palavan päälle. Lisäksi tuikkujen väli pitää olla vähintään viisi senttimetriä. Vaikka sisustuslehdissä kuinka kehuttaisiin tuikkulautasen tuomaa tunnelmaa, on hyvä muistaa, että lautasellinen palavaa steariinia on julman voimakas kärventäjä. Allaspalon riski on kaikenkokoisten lämpökynttilöiden kanssa aina olemassa, Ahopelto jatkaa.

Auroranlinnan taloissa on kielletty paloturvallisuussyistä kaikenlaisen avotulen pito parvekkeilla. Riikka Ahopelto muistuttaa myös tupakan vaaroista.

– Tupakkatuotteet pitäisi aina laittaa palamattomaan kannelliseen astiaan. Tumpin heitto parvekkeelta voi viedä käryävän sätkän esimerkiksi alapuolisen parvekkeen kangaspäällysteiselle tuolille tai vientiään odottavaan jätepaperikassiin, Riikka Ahopelto korostaa.

Suomessa on tuhansia kotipaloja vuodessa

Tukesin tilastossa pelkkiä sähkölaitepaloja, joiden takia on hälytetty palokunta, on vuodessa 2500. Niistä liesipaloja on yli tuhat. Lisäksi tulevat kaikki ne palot, jotka saadaan sammumaan itse. Esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kotipalokorvauksista ei ole saatavissa koottua tietoa.

14-12-2012-7-52-16-uutinen_kotipaloSPEKin mukaan kerrostalojen kotipaloista puolet liittyy ruoanlaittoon. Koneiden viat mm. huollon tai korjauksen laiminlyönnin takia ovat myös sangen yleinen palon syy. Kynttilät ovat palon syynä lähinnä vuodenvaihteen kahden puolen.

Kodin koneiden käyttöohjeiden mukainen käyttö, hoito ja huolto on perusasia turvallisuutta haettaessa. Mikrossa esimerkiksi riskejä vähentää mikrokuvun tai kannellisen astian käyttö, jolloin mikro itsessään pysyy puhtaana. Alumiinivuokaa ei saa panna mikroon, jos käyttöohje ei sitä salli.