Asukkaille

Takaisin uutisiin

Lokakuussa on taas energiansäästöviikko

19.09.2013

Tavalliselle palkansaajalle on merkitystä, paljonko rahaa jää käyttöön verojen ja erilaisten laskujen maksamisen jälkeen. Mitä vähemmän kuluu pakolliseen, sitä enemmän voi käyttää johonkin kivaan. Energiansäästö on yksi hyvä tapa tienata helposti lisää käyttörahaa.

Lokakuun 7.-13. päivinä vietetään jälleen Energiansäästöviikkoa. Viikon idea on nostaa esille energian kulutukseen liittyviä asioita. Itse asiat ovat sellaisia, että kodeissa ja työpaikoilla voi ottaa ne vakavasti joka päivä.

Kodeissa viikkoon voi osallistua helposti mm. opettelemalla pistämään virrat päältä kodin viihde-elektroniikan laitteista ja tietokoneista, kun laitteita ei käytetä, sekä vaihtamalla hehkulamput energiaa säästäviin tuotteisiin. Kotien kuluttamasta energiasta noin 30 prosenttia menee nimittäin kotitaloussähköön. Samalla säästää luontoa, sillä pääosa Helsingin energian myymästä sähköstä tuotettiin vuonna 2012 uusiutumattomilla energianlähteillä eli fossiilisilla 27 % ja ydinvoimalla 46 %.

Lisäksi energiaa voi säästää helposti vähentämällä veden lotrausta suihkussa, keittiössä ja pyykinpesussa, sillä viidesosa kodissa käytetystä energiasta menee veden lämmittämiseen. Lämmitys ja ilmastointi kuluttavat puolet kotien energiasta. Siihen voi vaikuttaa mm. alentamalla kodin lämpötilaa asteen tai kaksi ja olemalla yhteydessä huoltoon, jos kodissa on talvellakin niin kuuma, että lämpöä pitää päästää harakoille ikkunoita auki pitämällä.

Yksi hyvä keino vähentää energian turhaa kulutusta on panostaa energiansäästöön kodin koneiden ja lamppujen valinnassa ja käytössä.

Lampuissa tarjolla on hehkulamppujen tilalle kolme vaihtoehtoa, jotka ovat ekohehkulamppu eli halogeenilamppu, energiansäästölamppu eli pienloistelamppu ja led-lamppu. Jos halutaan säästää energiaa, paras on led-lamppu ja huonoin halogeenilamppu. Hinnoissa taas halogeeni- eli ekohehkulamppu on edullisin ja led-lamppu kallein.

Halogeenilampun elinikä on kaksi kertaa hehkulamppua pitempi ja se vie energiaa 30 prosenttia hehkulamppu vähemmän. Kun hehkulampun energialuokka on ehkä E, päästään ekohehkulampulla luokkaan C, energiansäästölampulla luokkaan A ja led-lampulla luokkaan A+ tai A++. Asiantuntijat ovat laskeneet, että myös energiansäästölampun 6-20 vuoden ikä ja led-lampun 25 vuoden ikä riittävät niiden kalliimman hinnan takaisinmaksuun sähköenergian säästöllä. Energiansäästö- ja led-lampuissa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, mikä on hyvä muistaa kaupassa.

Lampun valintaan liittyvistä asioista saa lisätietoa mm. nettisivuilta www.lampunvalintakone.fi ja www.lampputieto.fi. Kun hehkulampusta siirrytään energiaa säästäviin lamppuihin, pitää osata lukea lamppujen pakkausmerkintöjä. Lampputieto.fi kertoo mm. näistä asioista. Lampunvalintakone.fi –sivulta saa suosituksen omaan tarpeeseen sopivasta lampusta.

Kodinkoneissa laitteen käyttö on tietysti tärkeä osa energian kulutusta. Jos jokin kone on kaapissa käyttämättömänä, se ei tietenkään kuluta sähköä, olivat sen ominaisuudet millaiset tahansa. Työtehoseura on tehnyt tiedotteen Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä, jota voi halutessaan ostaa nettisivun www.tts.fi kautta. Tiedotteen hinta on painettuna 12,30 euroa. Työtehoseuran yksi suositus on, että työ tehdään mieluummin pienkoneella kuin isolla koneella, jos se on mahdollista. Eli mikroaaltouuni kuluttaa vähemmän sähköä kuin sähköuuni, sauvasekoitin vähemmän kuin yleiskone jne. Toinen yleispätevä ohje on, että sähkölaitteet kannattaa aina sammuttaa niiden ollessa poissa käytöstä. Tietokone, televisio, digiboksi yms. jätetään usein valmiustilaan, joka myös vie sähköä. Sama koskee seinään jätettyä kännykkälaturia.

Kaupassa kodinkone on sitä energiatehokkaampi, mitä enemmän plus-merkkejä on A-kirjaimen perässä. Energialuokka A on parempi kuin B ja niin edelleen. Eli ostamalla esimerkiksi astianpesukoneen, jonka energiamerkintä on A+++ saa energiataloudellisimman laitteen.

Toinen tärkeä osa kodin koneiden energiansäästöä on laitteista huolehtiminen. Työtehoseura ohjeistaa aloittamaan aina käyttöohjeiden lukemisella. Laitteiden sijoitus ja asennus ohjeiden mukaan varmistaa, ettei esimerkiksi aiheudu vesivahinkoja tai laiterikkoja väärien asennusten takia. Varsinaisissa käyttöohjeissa taas on hyvää tietoa mm. laitteen puhtaanapidosta ja asukkaalle itselle kuuluvista huoltotoimista. Esimerkiksi jää- ja pakastekaapin taustaritilän imurointi ohjeen mukaan ja sen suosittelemalla imurointivälillä vähentää kylmäkoneiden sähkönkulutusta paljon ja parantaa kylmälaitteen kylmäntuotantokykyä. Toki myös se säästää, kun ovia ei auota turhan takia ja jääkaappia ei pidetä liian kylmällä.

Esimerkiksi pesukone tai astianpesukone sekä tekee parempaa pesutulosta että toimii energiatehokkaammin, kun pesukoneen nukkasihti ja astianpesukoneen jätesiivilä sekä luukkujen reunatiivisteet ja pesuaine- ja huuhteluainekotelot pidetään puhtaina ja kuivina. Samalla estetään se, ettei koneeseen pesiydy home. Työtehoseuran tietoon on tullut jopa tapauksia, joissa pyykinpesukone on aiottu viedä kaatopaikalle, kun nukkasihti on ollut tukossa. Koneen romutus tai huoltomiehen tilaaminen vain sen takia, että ei ole luettu käyttöohjetta ja pidetty konetta kunnossa, on kallista jo taloudellisestikin.

Ruoanlaitossakin voi toimia energiataloudellisesti pienellä vaivalla. Edellä jo kerrottiin, että pienkone on energiataloudellisempi kuin iso kone. Esimerkiksi perunat voi keittää niin, että lämmittää veden ensin vedenkeittimellä ja kaataa kiehuvan veden kattilaan perunoiden päälle. Kun liesi lämmittää kuumaa vettä, sähkö menee vähemmän ja ruoka valmistuu nopeammin. Vedenkeittimen, ja mikroaaltouunin lisäksi esimerkiksi piengrilli, parilagrilli, leivänpaahdin ja vohvelirauta ovat välineitä, joita voi käyttää ruoan valmistuksessa lieden sijaan.

Kun jotakin keitetään tai paistetaan liedellä, menee energia hyödyksi kaikkein tehokkaimmin, kun kattila tai paistinpannu on levyn kokoinen. Etenkin liian isolla levyllä keittäminen tai paistaminen on energiantuhlausta. Toinen tärkeä asia sekä energiankulutuksen että usein myös ruoan laadun kannalta on säätää levy ajoissa pienemmäksi ja käyttää loppuvaiheessa hyväksi jälkilämpöä eli katkaista levystä virta vähän aiemmin kuin ruoka on valmista.

Uunia käytettäessä ensiksi on fiksua käyttää jo uunin lämmitysaikaa hyväksi. Monet ruoat ja leivonnaiset voi panna kylmään uuniin, jolloin sähköä kuluu kypsentämiseen jopa viidennes vähemmän sähköä. Toiseksi kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi paistin jälkilämmössä kypsentää jotain. Jos uuni on ollut noin 200 asteessa, sen lämpötila säilyy yli 100 asteessa vielä puoli tuntia. Uunipuuro oli vielä puu-uunien aikaan yksi keino hyödyntää jälkilämpö.

Jos haluaa tietää, paljonko jokin laite kuluttaa, voit laskea sähkönkulutuksen kertomalla laiteen tehon käyttöajalla, kun laite käyttää vakiomäärän virtaa koko toiminnan ajan. Eli jos imuroit maksimiteholla 30 minuuttia 2000 watin imurilla, sen teho kilowatteina on 2,0 kW. Kun tämä kerrotaan 30 minuutilla, saa käytetyn sähkön määräksi 0,5 X 2,0 kW = 1 kW. Kun tämä kerrotaan sähkölaskusta nähtävällä sähkön kilowatin hinnalla, nähdään kuluneen rahan määrä. Laskettaessa on muistettava ottaa mukaan sekä sähkön siirron että sähkön kulutusmaksun hinta.

Helsingin Energian laskelmien mukaan esimerkiksi uunin kuumentaminen 200 asteeseen vie 0,5 kWh ja sen pitäminen 200 asteessa 0,7 kWh/tunti. Mikroaaltouuni käyttää 10 minuutissa 0,2 kWh, leivänpaahdin 0,1 kWh, vedenkeitin 0,2 kWh ja kahvinkeitin 0,1 kWh. Astianpesukoneen kulutus on 0,5 – 1,6 kWh/käyttökerta, pyykinpesukone 0,6 – 1,7 kWh/kerta ja jääkaappi 0,3 – 0,9 kWh/tunti. Pöytätietokone kuluttaa jopa 0,5 kWh/tunti, kun läppäri käyttää vain 0,04 kWh/tunti. Televisio hörppää energiaa 0,05 – 0,48 kWh/tunti. Pieni LDC-tv vielä murto-osan ison plasma-tv:n käyttämästä sähköstä.

Kodin koneet ja laitteet sekä kodin valaistus ovat kaikki mukana asukkaan itse maksamassa sähkölaskussa. Pyykin pesu ja kuivaus taloyhtiön pesutuvassa ja kuivaushuoneessa on esimerkiksi hyvä tapa pienentää omaa sähkölaskua. Lisäksi se on hyvä asia kodin sisäilmalle. Etenkin runsas pyykin kuivaus asunnossa voi heikentää kodin ilman laatua merkittävästi. Pahimmillaan jatkuva kosteus on aiheuttanut homeongelmia.

Hyvät ja helpot kodin säästövinkit löytyvät netissä osoitteista www.energiansaastoviikko.fi ja www.helen.fi.