Asukkaille

Takaisin uutisiin

On taas mustan jään ja lumenkin aika

11.11.2019

Talven ensi merkit on nähty loka-marraskuun vaihteessa Helsingissäkin sekä yöpakkasia helposti seuraavana mustana jäänä mm. asvaltin pinnassa että pienimuotoisena lumikerroksenakin pihoilla ja pihateillä. Vaikka ensilumi on jo sulanut pois, on liukastumisen vaara silti syytä jo ottaa vakavasti – etenkin kylmien öiden jälkeen. On aika vaihtaa autoihin ja pyöriin talvikengät ja jalkoihin talvioloissa toimivat kengät, ettei mahdollinen liukkaus pääse yllättämään ikävästi.

Vaikka maassa ei ole lunta, voivat pihat, jalkakäytävät ja kadut olla liukkaita etenkin ilta- ja aamuhämärässä ns. mustan jään takia. Kosteus jäätyy helposti päällysteeseen, kun lämpötila painuu lähelle pakkasta tai pakkasen puolelle.

Useimmille lienee luontevaa vaihtaa autoon ja polkupyörään talvirenkaat, jos on aikomus liikkua pyörien päällä talviaikaan, ettei jään tai lumen aiheuttama liukkaus suista kulkijaa kumoon tai ulos tieltä. Jalan liikuttaessa hyvät kengät ovat samalla tavalla yksi avainasia, jolla vältetään liukastumisen ja mahdolliset kaatumisen aiheuttamien loukkaantumisten riskit. Esimerkiksi pihojen, jalkakäytävien ja katujen hoidossa ja liukkauden torjunnassa on aina haasteita, jos pitää tehdä yhtäkkiä paljon. Siksi oman liukastumisriskin torjunnassa jokainen helsinkiläinen on itse suurimmassa roolissa.

Yksi tärkeä osaa vaaraan varautumisessa on ennakointi.
Se on helppo tehdä vilkaisemalla ikkunasta ulos ennen kuin poistuu sisätiloista. Jos piha- tai kulkuväylän päällyste on kostean näköinen tai peittynyt kevyeen lumipeitteeseen, liukkauden riski on aina olemassa. Etenkin heikosti erottuva musta jää yllättää monen kulkijan, joka liikkuu kesäisissä kengissä tai kesärenkain varustelulla kulkuneuvolla. Päällysteen tai laatoituksen tai pihakallion päällä saattaa olla ns. mustaa jäätä tai jäätynyttä sulamisvettä, jonka liukkautta kevyt irtolumi vielä tehostaa. Liikenne voi myös hinkata kulkuväylien päällysteen liukkaaksi, vaikkei muualla liukasta olisikaan.

Huoltoyhtiöt tekevät lumi- ja hiekoitustyöt mahdollisimman nopeasti, mutta eivät välttämättä ehdi aina aamuvarhaisella joka kohteeseen. Erityisen haasteellisia ovat  päivät, joina lämpötila vaihtuu nopeasti plussan ja miinuksen välillä, mihin mustan jään esiintyminenkin liittyy. Lisäksi  on hyvä muistaa, että rivitaloissa ja muissa kohteissa, joissa asunnoilla on oma sisäänkäynti, ulko-oven edusta kuuluu asukkaan vastuulle. Sama vuokralaisen vastuu koskee asuntopihoja ja –parvekkeita.

Asukkaat omaan vastuuseen kuuluu myös estää vahingot. Lumi ja liukkaus kuuluvat Suomen normaaleihin talvioloihin, joihin asukkaiden täytyy omalta osaltaan varautua. Se tarkoittaa, että jos ulkona on lunta tai muuten liukasta, on oltava varovainen. Syksyn edetessä, talvella ja etenkin alkukeväästä on oletettava, että voi olla liukasta. Silloin ei siis kannata lähteä ulos sileäpohjaisilla kesä- tai sisäjalkineilla, crockseilla tai muilla huonosti pitävillä kengillä tai esim. kesärenkailla varustetulla polkypyörällä. Jos esimerkiksi liukastuu jäisellä pinnalla jalassaan sileäpohjaiset kesäkengät tai muuten talvioloihin sopimattomat jalkineet, ja loukkaa itseään, ei voi oikein syyttää muita kuin itseään. Vakuutukset eivät korvaa vahinkoja, jos ulkona liikutaan ilman asianmukaisia jalkineita.

Asukkaiden vastuuseen kuuluu myös sen ilmoittaminen, että kotitalossa tarvitaan toimia turvallisuuden lisäämiseksi. Jos pihalla on liukkautta tai räystäillä näkyy jääpuikkoja tai räystään yli roikkuvia lumilippoja, asiasta pitäisi ilmoittaa Auroranlinnan 24 H päivystykseen numeroon 010 286 6245 tai tehdä sähköinen vikailmoitus etusivun kohdasta Tee sähköinen vikailmoitus

Asukkaat voivat ja saavat toimia myös itse, jos huoltoyhtiö ei ole ehtinyt vielä kiinteistöön ja pihalla huomataan liukkautta. Pihoilla on nimittäin yleensä tarjolla hiekoitushiekkaa, eikä missään ei ole kielletty asukkaita heittämästä hiekkaa liukkaisiin kohtiin esimerkiksi ulko-oven edessä tai kulkuväylällä. Päin vastoin tämä on suorastaan suositeltavaa toimintaa yhteisen hyvinvoinnin hyväksi.

Huoltoyhtiö tekevät lumitöitä niin nopeasti kuin ehtivät. Aina ei voi välttää sitä, että pihoilla on lumisateen jäljiltä auraamaton lumikerros. Jos pihalla on irtolunta, sen alla voi olla mm. autojen jäljiltä liukkaaksi hioituneita kohtia tai jäätä.

Katoilla tahtoo olla lunta, jos sitä on maassakin. Lunta poistetaan katoilta tilanteen niin vaatiessa. Auroranlinna ei pudotuta lunta tarpeettomasti. Jos on pelkoa, että lumi voi aiheuttaa vaaraa, tai jos räystäillä kertyy jääpuikkoja, ammattilaiset tilataan tekemään töitä katolla. Auroranlinna on kilpailuttanut kattojen lumenpoiston ja valinnut luotettavaksi ja kokeneeksi tunnetun yrityksen hoitamaan nämä työt .

Kiinteistön huoltohenkilöstö tarkkailee kattoja ja tilaa pudotuksen, joka tehdään kolmen päivän sisällä tilauksesta. Asukkaat voivat ja saavat siis myös ilmoittaa 24 H numeroon tai netin vikailmoituslomakkeella, jos havaitsevat räystäillä lumilippoja tai jääpuikkoja. Vikailmoitukset menevät huoltoyhtiön tietoon ja huoltoyhtiö ryhtyy sitten toimiin, jos asiaa ei ole muuten havaittu. Huoltoyhtiöt myös valvovat, että pudotukset tehdään sovittuina aikona.

Lumenpudottajat eivät siirtele asukkaiden omaisuutta räystäiden alta. Omien tavaroiden suojaus on asukkaiden vastuulla. Jokaisen asukkaan on siis huolehdittava itse, että pudotettavan lumen alle ei jää mitään hänen omaisuuttaan. Lumi tiputetaan käytännössä suoraan alas ja tulee sekä tiputettaessa että itsestään pudotessaan maahan sillä kohtaa, mihin se putoaa. Auroranlinna tai urakoitsija eivät korvaa esimerkiksi asukkaan istuttamia kasveja tai pihakalusteita, vaan asukkaan on itse siirrettävä tai suojattava omaisuutensa osana talveen varautumista.

Kun lunta pudotetaan katoilta, pudotusalue merkitään aina selvästi. Lisäksi alhaalla on urakoitsijan henkilökuntaa valvomassa pudotusaluetta. Heille ei siis kuitenkaan kuulu esimerkiksi seinään nojaavien polkupyörien tai pihalla olevien kalusteiden siirto.

Etenkin rivitalojen takapihojen ja muiden asuntopihojen puolella on syytä olla varovainen aina, kun katolla on lunta. Erityisen tärkeää on varottaa ulkona leikkiviä lapsia sekä liukkauden että katolta putoavan lumen vaaroista.