Asukkaille

Takaisin uutisiin

Lintujen ruokinta on kielletty Auroranlinnan kiinteistöissä

20.11.2019

Kaikenlainen lintujen ruokinta on kielletty Auroranlinnan kiinteistöjen alueella. Kiellon syy on se, että linnunruoka tuo tontille myös kutsumattomia jyrsijöitä.

Lintujen ruokinta Auroranlinnan kiinteistöissä on kielletty, vaikka tällainen näky tuntuisi kuinka mukavalta. Syynä on se, että linnunruoka pitää myös tontilla asuvat rotat lihavina.

Lintujen ruokinta on suurimman osan vuodesta täysin turhaan, muistutetaan Helsingin kaupungin internetsivuilla (klikkaa tästä). Lintujen ruokkiminen tulisi kaupungin suositusten mukaan rajata talvikauteen, jolloin lisäravinnosta on hyötyä talvehtivien lintujen selviämiseen kevääseen asti, ja vain alueille, jossa ruokintaa ei ole kielletty.

Rotat ja hiiret osaavat myös kiivetä hakemaan ruokaa. Siksi esimerkiksi pihapuuhun ripustettu linnunruokintalauta tarjoaa ihan yhtä lailla ruokaa myös jyrsijöille.

Kaupungilla, yksityisellä maanomistajalla ja taloyhtiöillä on oikeus kieltää lintujen ruokinta määräämällään alueella. Koska lintujen kesyyntyminen ja kaupunkilaistuminen aiheuttaa haittoja, kieltoihin joudutaan turvautumaan enenevässä määrin.

Kaupungin ympäristöviranomaiset korostavat, että lintujen ruokintaa ei saa tehdä missä vaan. Kaupungin ympäristöterveyspäällikkö on kieltänyt lintujen ruokkimisen 67:llä Helsingin kaupungin hallinnoimalla alueella. Alueista 11 on toreja, 44 puistoja ja puistikkoja sekä 12 muita alueita. Lisäksi kiinteistönomistajat voivat kieltää ruokinnan omilla alueillaan, kuten KOY Auroranlinna on tehnyt. Ruokintakieltojen syy on yksiselitteinen eli ruokinnan tähteistä, jotka joutuvat yöaikaan etenkin rottien ja muiden jyrsijöiden suihin, syntyvä haitta.

Nam nam, kiittävät myös rotat, hiiret ja myyrät linnunruoista.

Kun lintujen ruokinta aiheuttaa lintujen kesyyntymistä, se lisää sitä kautta  ruokinnan tarvetta ja ruokinnasta syntyviä haittoja. Roskakatoksissa ja piha-alueilla elävistä rotista ja muista tuhojyrsijöistä ei pääse eroon, jos niille on katettu runsas ruokapöytä lintujen ruokinnan tai huolimattoman roskien käsittelyn kautta. Rotat pyritään hävittämään tonteilta sen takia, että rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja, muistutetaan Auroranlinnasta.

Rottien hävittäminen kiinteistön alueella on aina kiinteistönomistajan vastuulla. Kaupungin ympäristöterveysyksikkö suosittelee kiinteistönomistajia varmistamaan, että tuhoeläimillä ei ole saatavilla ravintoa ja suojaa. Jotta siinä onnistuttaisiin, on Auroranlinnassa todettu, että lintujen ruokkiminen yhtiön omistamien talojen tonteilla, parvekkeilla ja asuntopihoilla on ollut pakko kieltää.