Asukkaille

Takaisin uutisiin

Kierrätystavara voi tuoda ei-toivottuja vieraita

22.04.2014

Vaikka kierrätys on periaatteessa myönteinen asia, kannattaa kierrätystavaroiden kanssa olla kuitenkin varovainen. Muun muassa kierrätyshuonekalujen mukana on tullut koteihin ikäviä ei-toivottuja vieraita eli tuholaisia. Huonekalujen puuosissa voi olla niihin ”luontaisesti kuuluvia” tupajumeja tai muita puumatoja ja muualla esimerkiksi vaatekoita ja turkiskuoriaisia. Lisäksi ongelmaksi ovat alkaneet tulla yhä laajenevassa määrin lomamatkoilta matkatavaroihin mukaan tarttuneet ja sieltä muualle asuntoon levinneet erilaiset tuholaiset. Tuholaisia saattaa tarttua mukaan länsimaisista metropoleistakin.

Ikävä kyllä ns. luotettavasta lähteestäkään tulevat kierrätystuotteet eivät ole taatusti puhtaita luvattomista vieraista. Esimerkiksi puuntuholaiset ovat kyenneet kehittymään hämmästyttävän erilaisiksi eliömuodoiksi, jotka voivat elää mukavasti jopa täysin kuivassa puussa. Tuholaiset eivät mitenkään välttämättä tule ilmi tarkistettaessa kierrätykseen tulevaa tavaraa.

Tuholaisten torjunta on välillä todella hankalaa. Huonekaluille esimerkiksi sopii yleensä muutama tunti 30 asteen pakkasessa, mutta Helsingin korkeudella voi kestää pitkäänkin ennen kuin on päästään sopiville pakkasille. Pahimmillaan tuholaiset sujahtavat kotitalon rakenteisiin paikkoihin, joihin myrkytykset ym. ammattilaisten tekemät torjunnatkaan eivät ylety ainakaan kovin helposti. Siksi ainakin kierrätystavaraa hankkiessaan kannattaa ottaa selvää esimerkiksi netin kautta, miten tuholaisten olemassaolon voi havaita ja mitä pitää tehdä, jos havaitsee jotakin epäilyttävää.

Sivun kuva ei liity kodin kutsumattomiin vieraisiin mitenkään, vaan kuva kertoo, millaista jälkeä kutsutut vieraat voivat saada aikaan. Urakkatie 2-6:n katto- ja julkisivukorjaus oli kuvaushetkellä maaliskuussa 2014 loppusuoralla. Mikkolankuja 4:ssä tehdään 2014 – 2015 samantapainen korjaus kuin Urakkatiellä. Urakkatiellä tehdään kesällä 2014 vielä kattojen maalaus ja pihatyöt.