Asukkaille

Takaisin uutisiin

Vuokra-asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan lupa

08.06.2017

Asukkaille saattaa tulla mieleen, että oman asunnon tilapäinen vuokraaminen jollekin toiselle olisi hyvä idea. Syynä voi olla ajatus tienata vähän ekstraa esimerkiksi sellaisen palvelun kuin Airbnb kautta tai pistää asunto tuottamaan lisärahaa vaikkapa toisella paikkakunnalla tapahtuvan opiskelun ajaksi. Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta kieltää kuitenkin vuokra-asunnon jälleenvuokraamisen ilman vuokranantajan lupaa. Samaisen lain mukaan tällainen luvaton jälleenvuokraaminen on peruste purkaa varsinaisen asukkaan vuokrasopimus.

KOy Auroranlinna on Helsingin kaupungin sataprosenttisesti omistama vuokrataloyhtiö, jonka ensisijaisena tehtävänä on tarjota työsuhdeasuntoja Helsingin kaupunkikonsernissa työskenteleville. Lisäksi asuntoja on vuokrattu helsinkiläisille asunnontarvitsijoille. Auroranlinnan asuntoja ei saa sen enempään lain kuin yhtiön ja sen omistajan linjausten mukaan jälleenvuokrata minkään välityspalvelun kautta tai muutenkaan edes lyhytaikaiseen majoittumiseen ansaintatarkoituksessa. Asuntoon voi tietysti majoittaa kaupunkiin tulevia matkaajia maksutta omina vierainaan, mutta jos asunto löytyy esimerkiksi Airbnb:n sivuilta, asukas toimii olemassa olevan lainsäädäntömme ja yhtiön toimintaperiaatteen vastaisesti.

Asukas voi vuokrata koko asunnon toiselle henkilölle perustellusta syystä määräajaksi, jos hän esimerkiksi lähtee täydentämään opintojaan tai työn takia toiselle paikkakunnalle tietyksi ajaksi. Tällaisessa tapauksessa asiasta on ensin oltava yhteydessä vuokranantajaan ja haettava lupaa jälleenvuokraukseen.

Näistä asioista kerrotaan tarkemmin Laissa asuinhuoneistojen vuokraamisesta, etenkin pykälissä 17, 18, 61 ja 72.