Asukkaille

Takaisin uutisiin

HSY:n keräysautot liikkeellä huhti-toukokuussa

25.01.2017

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY käynnistää keräysautokierroksensa Helsingissä 3. huhtikuuta. Helsingissä viimeinen keräyspäivä on 29. toukokuuta. Kirkkonummella keräysauto kiertää tänä keväänä 30.5. – 5.6.

Keväisin kiertäviin keräysautoihin voi tuoda maksutta kodin vaarallista jätettä, sähkölaitteita ja metalliromua. Pysähdyspaikkoja Helsingissä on yli sata ja Kirkkonummella 16. Lisäksi keräysautot kiertävät Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Vaarallista jätettä on muun muassa energiansäästölamput, loisteputket, maalit, liuottimet, torjunta-aineet ja siivouskemikaalit. Sähkölaiteromua ovat esimerkiksi käytöstä poistetut asukkaan itse hankkimat kylmälaitteet, pyykin- ja astianpesukoneet, puhelimet, leivänpaahtimet ja mikroaaltouunit. Metallinkeräysautoon voi tuoda kotien yksittäisiä metalliesineitä, joita ovat esimerkiksi paistinpannut ja kattilat.

Keräysautojen aikataulu ja lisätietoja vastaanotettavista jätteistä löytyy HSY:n nettisivulta www.hsy.fi/keraysautot

Sortti-asemat ja lainaperäkärry asukkaiden käytössä vuoden ympäri

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-asemat ovat auki keväällä kolmena lauantaina: 29.4., 13.5. ja 20.5. kello 9–16. Muutoin asemat palvelevat arkisin kello 7–21. Helsingissä on kaksi Sortti-asemaa: Kivikossa (Kivikonlaita 5) ja Konalassa (Betonitie 3), mutta asukkaat voivat käyttää myös muita HSY:n Sortti-asemia Vantaan Ruskeasannassa, Espoon Ämmässuolla tai Kirkkonummen Munkinmäessä. Osoitteet löytyvät verkkosivuilta www.hsy.fi/sorttiasemat.

Sortti-asemille voi tuoda maksutta monia kodeissa kertyneitä jätteitä kuten sähkölaitteita, kotitalouksien vaarallisia jätteitä, metallia, kartonkia, pahvia, paperia, lasipurkkeja ja kuution verran painekyllästettyä puuta. Maksullista jätettä ovat puutarhajäte, risut, puujäte, kipsi ja sekajäte. Sortti-asemilta voi myös vuokrata edullisesti peräkärryn jätteiden kuljettamiseen niille. Lisätietoja peräkärryn vuokraamisesta.

Kodin vanhat huonokuntoiset käytöstä poistetut huonekalut, joita ei koskaan saa jättää kiinteistön yleisiin tiloihin, jätehuoneeseen tai piha-alueelle, voi myös viedä Sortti-asemille maksullisena jätteenä. Käyttökuntoisia pienhuonekaluja ja muita kunnossa olevia käyttötavaroita, joita ei itse enää tarvitse, voi tarjota Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksiin.

Sortti-asemille ei voi tuoda jätettä kuorma-autolla. Maksuvälineenä käy pankki-, luotto- tai maksukortti, ei käteinen.

Lajittelutietoa Itäkeskuksessa 18.3. sekä HSY:n nettisivuilta

Roskien lajittelu on arjen ekoteko. Lajittelusta ja kierrätyksestä kerrotaAN Kiitos kun lajittelet -tapahtumassa kauppakeskus Itiksessä lauantaina 18. maaliskuuta. Samalla voi jututtaa ympäristöasiantuntijoita ja testaamaan omat lajittelutaidot. Tapahtuman järjestää Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Jätteiden sisältämät arvokkaat materiaalit saadaan kierrätykseen vain lajittelun avulla. Lajittelun jälkeen jäljelle jäävän kotien sekajätteen HSY kuljettaa jätevoimalaan, jossa siitä saadaan kaukolämpöä ja sähköä. Jätevoimala korvaa kaatopaikan, ei kierrätystä. Kiitos kun lajittelet!

Lue lisää lajittelusta: www.kiitoskunlajittelet.fi

Usein kaappeja siivotessa tai muutenkin roskiksen edessä alkaa miettiä, onko kädessä oleva roska sekäjätettä vai pitäisikö se laittaa johonkin erilliskeräysastiaan. HSY:n jäteopas on hyvä apu näissä arjen ongelmissa. Sen avulla esimerkiksi komeroon unohtunut tyhjä maalipurkki, rikkinäinen tuoli, kärähtänyt leivänpaahdin, mystisesti tyhjentyneet sipsipussit ja kasa vanhoja lääkkeitä löytävät oikean osoitteen. Jäteopas siis kertoo, mitä jätettä roskasi on, kuuluuko se taloyhtiösi jäteastioihin tai missä sille on lähin keräyspaikka.

Jäteopas-sovellus on ladattavissa maksutta Windows-, Android- ja iOS-mobiililaitteisiin. Se löytyy sovelluskaupoista nimellä HSY Jäteopas. Mobiilisovelluksen lisäksi Jäteopas on käytettävissä myös HSY:n verkkosivuilla osoitteessa: www.hsy.fi/jateopas.