Energiaa säästävistä lampuistakin saa miellyttävää valoa
Kotien energiankulutuksesta liki kolmasosa on sähkön käyttöä. Vähän energiaa kuluttavat lamput ovat yksi tapa säästää rahaa ja luontoa. Nykyisin niitä voi käyttää miellyttävyydestä tinkimättä.
Moni koti on hamstrannut hehkulamppuja turhaan, kun on pettynyt ehkä jostain marketista ostamansa energiaa säästävän lampun kestävyyteen, valon heikkouteen tai sen kylmyyteen. Kokemukset ovat toki täysin aitoja ja oikeita, mutta ongelma on ollut tiedon puute lamppukauppoja tehtäessä. Haluttuja valaistusominaisuuksia etsittäessä pitäisi osata katsoa kelvin-, kandela-, lumen- ja luksilukemia sekä värintoistokykyä. Lisäksi pitää tietysti osata ostaa riittävän tehokas valaisin ja tietää, sopiiko juuri tähän valaisimeen parhaiten energiansäästö-, halogeeni- vai led-lamppu.
Onneksi lampun voi ostaa myös ilman valaistusalan koulutusta. Lokakuussa ilmestyvä Auroranlinna Uutiset numero 2/2013 kertoo perusohjeet lampun valintaan. Pääset lukemaan artikkelia klikkaamalla tästä linkistä. Lisäksi lisää tietoa lampuista ja kodin valaistuksesta saa netistä osoitteista lampputieto.fi, lampunvalintakone.fi, kodinvalaistus.fi sekä Kodin Valo –lehdistä, joita voi lukea netissä osoitteessa valosto.com klikkaamalla etusivun yläpalkissa kohtaa Valo-lehti.
Lamppua ei valita enää wattien perusteella
Hehkulamput poistuvat markkinoilta, kun tilalle halutaan selvästi vähemmän energiaa kuluttavia ja ilmastoamme ja luontoamme rasittavia tuotteita. Kun kodeissa siirrytään energiaa säästäviin lamppuihin, eivät vanhat lampunvalintaperiaatteet enää toimi. Wattimäärä ei kuvaa enää lampun valotehoa ja sama lamppu ei sovi joka valaisimeen. Kaupassa pakkausmerkinnät kertovat paljon lampusta. Tähän on kerätty muutamia asioita, joita lamppua valittaessa voi katsoa. Jos epäilet kykyäsi lukea merkintöjä tai kertoa lampunvalintakoneelle, mitä haluat, käytä palvelevaa erikoisliikettä.
Värilämpötila eli lampun värisävy vaikuttaa suuresti valaistavan tilan tunnelmaan. Sen mittayksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä korkeampi K-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi valo. Hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K, joka vastaa lämpimän valkoista, hieman kellertävää valoa. Värilämpötila voi olla merkitty myös tekstillä, jolloin hehkulamppua muistuttava lamppu voi olla merkitty esimerkiksi ”warm comfort light”. Kylmä valo sopii mm. työvalaisimiin ja keittiöihin. Sen merkintä voi olla esimerkiksi ”cool white” tai ”cool light”.
Kandela (candela, cd) mittaa valonlähteen valovoimaa eli valon intensiteettiä. Valovoima kertoo, kuinka paljon valoa lamppu säteilee johonkin tiettyyn säteilykulmaan. Yksi kandela vastaa suunnilleen tavallisen kynttilän (latinaksi ‘candela’) valon voimakkuutta tai kirkkautta.
Mitä enemmän valoa (lumeneita) lamppu tuottaa, sitä suurempi on valovoima, jos kohdelampun säteilykulma pysyy samana. Jos lamppu kuitenkin kohdistaa valonsa pienelle alueelle, on valovoima kandeloina suurempi, vaikka lampun tuottama valon määrä lumeneina olisi sama. Valovoiman lisäksi valmistajat ilmoittavat kohdelamppujen säteilykulman, jota ilman ei voi verrata kohdelamppujen tuottamaa valon määrää. Lumen-määrä on tärkeä valintatekijä.
Valotehoa ei voi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla vertailla enää wattien perusteella. Wattimäärä kertoo ainoastaan sähkönkulutuksesta. Ostajan kannalta ongelmana on, että eri lampuilla on erilainen lm-luku saman valotehon tuottamiseksi. Kun 60 W hehkulampun lm-luku on 700, saa vastaavan valovoiman energiansäästölampulla, jossa on 741 lm, ekohehkulampulla, jonka lm-luku on 700 – 800, ja led-lampulla, jonka lm-luku on 806.
Lisäksi energiansäästö- ja led-lamppu kannattaa hankkia pakkauksessa ilmoitettuun verrattuna astetta tehokkaampana, koska niiden valontuotto alenee hieman iän myötä.
Valaistusvoimakkuus, jonka yksikkö on luksi (lx), kuvaa valolähteen voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Valaistusvoimakkuus riippuu muun muassa lampun valovirrasta, valaisimen optisista ominaisuuksista ja etäisyydestä valaistavasta pinnasta. Jos voimakkuus on esimerkiksi 100 luksia 1 metrin etäisyydellä, se on 25 luksia 2 metrin päässä ja 4 luksia 5 metrin päässä.
Lampun värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Värintoistokyky kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään. Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. LED-lamppujen värintoistokyky on alhaisempi (Ra 70-80) kuin halogeenilampulla (Ra 100). Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80.
Energiaa säästävien lamppujen kestävyys ja hinnat vaihtelevat melko paljon. Hintaeroihin vaikuttavat useat lamppujen ominaisuuksiin liittyvät seikat. Kalliimpien lamppujen paloaika on usein huomattavasti halpoja pitempi. Esimerkiksi energiansäästölamppujen paloajat voivat vaihdella 6 000 tunnista 20 000 tuntiin.
Valittaessa energiansäästölamppuja ulkokäyttöön on hyvä varmistaa, että hankittava lamppu soveltuu käytettäväksi matalissa lämpötiloissa. Parhaissa lampuissa taataan syttyvyys aina -30 asteeseen saakka.
Myös himmennyskäyttöön on omat erikoismallinsa. Sopivuus himmennyskäyttöön on merkitty pakkauksiin.
LED-lamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita ja maksavat itsensä takaisin nopeasti. LED-lamput sopivat erityisen hyvin kohde- ja korostusvalaistukseen ja toimivat hyvin myös ulkona. Sen sijaan saunaan tms. kuumaan kosteaan tilaan niitä ei suositella ollenkaan. Himmennettävissä valaisimissa kaikki LEDit eivät toimi.
Halogeenilamppujen tekniikka, ulkonäkö ja ominaisuudet ovat varsin samanlaiset kuin hehkulamppujen, mutta ne kuluttavat noin 30 % vähemmän sähköä ja kestävät noin kaksi kertaa pitempään kuin hehkulamppu. Halogeenilamput toimivat hyvin myös ulkona ja saunassa. Perinteiset halogeenit ovat poistumassa markkinoilta 2016, mutta tilalle tullee energiatehokkaampia vaihtoehtoja.
Kuvassa on halogeeni- eli ekohehkulamppu, joka on ulkonäkönsä ja ominaisuuksiensa puolesta hyvin lähellä hehkulamppua. Halogeenilamppu on helpoin vaihtoehto hehkulampun korvaajaksi. Halogeenilamppuja löytyy tietysti myös pienemmällä kannalla ja esimerkiksi kynttilälamppuina.