Asukkaille

Takaisin uutisiin

Asuntoa ei voi pitää hotellina

11.09.2015

Airbnb-majoituspalvelusta on tullut kiinnostava vaihtoehto mahdollisuutena tienata ylimääräistä rahaa omalla asunnolla sekä suunnitellessa omia matkoja. Auroranlinnan asuntoja ei kuitenkaan voi vuokrata palvelun kautta. Vuokrasopimuksen ehdot kieltävät yksiselitteisesti tällaisen jälleenvuokrauksen.

– Auroranlinnan omistamat vuokra-asunnot on tarkoitettu asuinkäyttöön. Auroranlinnan asunnoista pääosa vuokrataan kaupungin työntekijöille. Jo siltä pohjalta on ymmärrettävää, että vuokrasopimusehdoissa kielletään Airbnb-palvelun tapainen asunnon käyttö ansaintatarkoituksiin, selventää vuokrausperusteita Auroranlinnan isännöitsijä Anne Juuti.

– On täysin sallittua, jos asukas haluaa tarjota veloituksetta nukkumapaikkaa jollekin matkailijalle silloin tällöin. Mutta jos asunto löytyy esimerkiksi Airbnb:n kaupallisesta majoituspalvelusta, rikkoo asukas vuokrasopimusta. Vuokralaisen on tärkeää tietää, että tämä on jo peruste vuokrasopimuksen purkamiselle.

– Poikkeustilanteessa, esimerkiksi asukkaan lähtiessä määräajaksi ulkomaille opiskelemaan, voidaan myöntää väliaikainen jälleenvuokrauslupa. Tällöinkin asukkaan on haettava jälleenvuokraukseen lupaa vuokranantajalta. Anomus on perusteltava ja todistettava riittävin asiakirjoin, esimerkiksi opiskelutodistuksella.

– Sama periaate koskee myös liikehuoneistoja. Auroranlinnan talossa olevasta tilasta vuokasopimuksen tehnyt yrittäjä ei voi luovuttaa tilaa jollekin toiselle yrittäjälle. Siirto on toki mahdollinen, mutta silloin myös liikehuoneiston vuokrasopimus on päätettävä, ja vuokrasopimus on tehtävä uudestaan seuraavan yrittäjän kanssa.