Asukkaille

Takaisin uutisiin

Asukkaille tiedoksi kattolumien pudottamisesta ja liukkaudesta kiinteistöllä

25.11.2013

Kattolumet

Neljäntenä talvena peräkkäin on varauduttava mahdollisiin kattolumien pudotuksiin. Ensilunta on jo satanut paikoitellen Suomessa. Heti kun lunta tulee lisää ja lumikuorma katoilla kasvaa, tulee myös vaarallisten lumilippojen ja jääpuikkojen poistaminen aiheelliseksi, ja työ pitää tehdä heti vaaran ilmettyä. Vaarallisten lumilippojen ja jääpuikkojen tarkkailusta ja poistamisesta huolehtii aluehuoltoyhtiö, mutta myös asukkaiden valppaus on tarpeen. Asukkaita pyydetään ilmoittamaan huoltoyhtiöille mahdollisista vaaratilanteista.

Asukkaita pyydetään varautumaan jo etukäteen mahdolliseen lumenpudotustyöhön. Katoilta joudutaan pudottamaan lumi lähes poikkeuksetta suoraan alas, joten pihakalusteet yms. on syytä siirtää tai suojata jo ennakkoon pois räystään alta sellaiseen paikkaan missä ne eivät vahingoitu. Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa katolta putoavan tai pudotettavan lumen aiheuttamia vahinkoja. Asukkaiden itse istuttamat kasvit tai muut muutostyöt, esim. satelliittiantennit on myös suojattava tai siirrettävä. Myös omat pihakalusteet pitää siirtää pois aurauksen tieltä, tämä auttaa huoltomiehiä työssä.

On huomioitava, että kattolumet voivat tulla alas katolta myös itsestään. Osassa kattoja ei ole lumiesteitä esim. rivitalojen takapihojen puoleisilla lappeilla, ja lasten leikkiessä takapihoilla voi olla vaaraa, että lumet voivat tulla alas itsestään. Varsinkin peltikatot tyhjenevät helposti suojakelillä. Muistattehan varoittaa lapsia ja miksei aikuisiakin tästä vaarasta.

Mikäli lumen paino ja määrä muuttuu myöhemmin vaaralliseksi kattorakenteille, tai on vaara sulamisvesien joutumisesta rakenteisiin, ryhdytään toimenpiteisiin vaaran poistamiseksi poistamalla lunta katoilta. Lumenpudotustyöstä sovitaan kiinteistökohtaisesti isännöitsijän kanssa ja lumenpudotusta voi tehdä useampi yritys. Samoin mahdollisesta lumen poiskuljetuksesta sovitaan erikseen tarvittaessa, ja näitä hoitavat pääasiassa huoltoyhtiöt. Huolto joutuu joissakin tapauksissa järjestelemään lumenpudotustyöt mm. turvallisuusriskin vuoksi erittäin lyhyellä varotusajalla, jolloin kiinteistökohtaista tiedonkulkua työn käynnistymisestä ei kaikissa tapauksissa voida varmistaa, etenkään jos asukas on useampia päiviä poissa.

Liukkaus ja siihen liittyvät vaarat

Asuntojen ulko-ovien edustojen lumityöt ja liukkauden torjunta kuuluvat vuokralaiselle etenkin rivi- ja luhtitaloissa. Kerrostaloissa liukkauden torjunta kuuluu pääsääntöisesti huolloille, mutta myös kerrostaloissa on aina tarjolla hiekoitushiekkaa pihalla sijaitsevissa hiekoituslaatikoissa, ja sitä voivat myös asukkaat käyttää jos näyttää siltä, että rappujen edustat ja käytävät ovat vaarallisen liukkaita.

Jos huomaatte, että kiinteistöllä on liukasta, ilmoittakaa siitä heti huollon vikailmoitusnumeroon 010 286 6245. Jos liukastumisvahinko kuitenkin tapahtuu, vahinkoilmoitus pitää tehdä isännöitsijälle alla olevaan numeroon heti kun se on mahdollista.

Yhteistyöterveisin,

Kiinteistö Oy Auroranlinna
isännöinti ja huolto